Предаваме на гръцките власти българин, разследван за крупна кражба

0
Ахмед е задържан под стража през месец януари т.г. на основание Европейска заповед за арест
Ахмед е задържан под стража през месец януари т.г. на основание Европейска заповед за арест Снимка: Дарик Варна

Апелативният съд потвърди екстрадицията на българин, издирван с Европейска заповед за арест за крупна кражба в Гърция.

Това съобщиха от пресцентъра на Варненския апелативен съд.

Състав на Съда потвърди като законосъобразно решение на Окръжен съдВарна от 28 февруари тази година, с което се допуска екстрадицията на Ахмед Ах., издирван от гръцките власти, за да бъде разследван с други лица за съучастие в крупна кражба, извършена в град Ираклия в източен Крит, Гърция. Въззивната апелативна инстанция съд остави без уважение жалбата на българина срещу решението за предаването му на гръцките власти .

Ахмед е задържан под стража през месец януари т.г. на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена на 4 декември 2018 г. от апелативен прокурор от източен Крит. Компетентните гръцки власти са настоявали за ареста и предаването на Ахмед, за да бъде наказателно преследван за кражба, извършена в съучастие с други лица през февруари 2015 година от дома на местен жител. Според ЕЗА, няколко български граждани след предварителен сговор и в съучастие проникнали през балконската врата на чуждия дом, задигнали голяма сума в евро, ключ от автомобил, документи и множество бижута – всичко на стойност 221 800 евро. Кражбата е престъпление, което се наказва максимум с 10 години затвор в Гърция, а се преследва от закона и в България.

Варненският апелативен съд споделя основанията на първата съдебна инстанция, допуснала екстрадицията на българина. И този съд намира, че престъплението не е извършено цялостно или частично на територията на РБ, не е подсъдно на български съд, не е изтекъл предвидения давностен срок, а Ахмед не е търпял и не търпи наказание за това деяние в страна, която не е членка на ЕС.

Решението на Апелативен съдВарна, с което се потвърждава екстрадицията на Ахмед Ах., за да бъде разследван с други лица от гръцките власти за крупна кражба, извършена в град Ираклия в източен Крит е окончателно.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари