Предава ли се ракът по наследство

0
Има семейства, в които почти половината от рода са развили злокачествени новообразувания
Има семейства, в които почти половината от рода са развили злокачествени новообразувания

Наследствените форми на онкология са едва 7% от общия брой на диагностицираните

Генетичната предразположеност към всякакви заболявания често е причина за безпокойство, особено що се отнася до онкологията, каза Ирина Меншикова, специалист по фертилитет в руската клиника за плодовитост "Делта", пише zdrave.to

Наследствените форми на онкология са едва 7% от общия брой на диагностицираните, каза тя.

Специалистът обясни, че има семейства, в които почти половината от рода са развили злокачествени новообразувания. Сред лекарите има концепция за "семеен рак". Тя обясни, че някои видове рак са свързани с мутации в определени гени.

„Човек с мутации в ДНК може да ги предаде по наследство, ако се разболее от определени видове онкология“, каза Меншикова.

Те включват рак на гърдата, рак на яйчниците. Освен това те имат генетични причини за ендометриума, рак на ректума и някои видове рак на кожата.

Това обаче не означава, че пациентът с рак непременно ще предаде болестта на своето потомство, дори ако има генетична предразположеност.

„Дете, родено от човек с мутации и имащи същите мутации, ще има повишена предразположеност към изброените ракови заболявания“, каза експертът. В този случай трябва да се вземат мерки за предотвратяване на риска от заболяване. Тя посъветва по-често да се подлага на диагностика, да се прави семеен генетичен анализ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари