“Предаден ли е бил Ангел Кънчев?”

0

Дата: 17 март, 2016 г.

Час: 19:00 ч.

Място: Културен център BH

Събитие: “Предаден ли е бил Ангел Кънчев?” - разговор с д-р Веселина Антонова

На 17 март oт 19 ч. д-р Веселина Антонова ще запознае любознателните русенци с най-новите си изследвания, посветени на краткия житейски път на Ангел Кънчев.

Дългогодишен изследовател на възрожденската история, автор на първата биография на Баба Тонка Обретенова, д-р Антонова е издирила непубликувани документи от фондовете на габровския и русенския архиви и от Народна библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. В беседата си тя ще ни изненада с малко известни факти: че бащата на А. Кънчев е сред последователите на капитан дядо Никола Филиповски, че името на младия юнкер от Белградското военно училище стои под изложение – благодарствен адрес до хърватския политически и просветен деец епископ Щросмайер, че авторът на литография "Самоубийството на Ангел Кънчев" - полският художник Хенрих Дембицки лично е познавал рано загиналия български патриот и др.

Очакваме и диалог по най-дискутирания и днес въпрос – предаден ли е Ангел Кънчев? Тези и много други любопитни истории, богато илюстрирани със снимки на Ангел, Кина и Иванка Кънчеви, вуйчото Недялко Пандурски, зетьовете Димитър Горов и Александър Кесяков, единственият племенник Ангел Кесяков, ще обогатят знанията ни за загиналия на русенското пристанище млад помощник на Левски.

Вход свободен. Заповядайте!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари