Пред какви рискове са изправени децата в Русе

0

Темата бе разискана на последното заседание на Комисията за детето за 2023 г.

В сградата на Община Русе се проведе последното заседание на Комисията за детето за отминаващата година.

Срещата бе открита от директора дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова.

Представители на дирекция „Социално подпомагане“ представиха дейността на Мултидисциплинарния екип за работа по координационния механизъм за взаимодействие при работа с деца жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция, както и по координационния механизъм за трафик на деца.

Друга важна тема, която бе разгледана на срещата, бе борбата и превенцията на заболявания, засягащи имунната система като ХИВ, СПИН и сексуално предаваните инфекции, както и необходимостта от информиране на учениците. Заместник-директорът на РЗИ - Русе д-р Искра Генева представи кратка информация относно ограничаването на разпространение на споменатите заболявания. Представено бе и анкетиране на ученици от 8-и до 11-и клас, като резултатите показват, че рисковото поведение или неспазването на някои превантивни мерки може да са причина за фатални последици на подрастващите, съобщиха от Община Русе.

Деана Димова от Сдружение „Център Динамика“ представи дейностите, свързани с изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. Документът бе представен подробно, като бе обърнато внимание на повишаването информираността на обществото към социално значимото заболяване. Според извършени 1209 анкети 73 лица са в риск от туберкулоза, а на 63 деца и лица е извършен преглед от специалист и рентгеново изследване от лекари специалисти. Обхванати са деца и пълнолетни от русенските квартали Тракция и Селеметя, както и селата Хотанца, Ново село, Тетово, Сандрово и гр. Мартен.

В срещата бе засегната и темата за добро сътрудничество между институциите относно случаите на деца, въвлечени в родителски конфликт. По данни на дирекция „Социално подпомагане“ тази тенденция се увеличава през последните години, което води до травми в развитието на подрастващите.

Д-р Искра Генева от РЗИ и инспектор Свилен Велев от ОД на МВР-Русе представиха данни за извършени съвместни проверки за спазване забраната за употреба на райски газ и тютюнопушенето на територията на детски площадки, учебни заведения, социални заведения, игрални зали, административни учреждения, обекти за хранене и развлечение и др. от непълнолетни. Темата бе обсъдена и на извънредната комисия през септември, във връзка с изнесения от медиите сигнал за деца, употребяващи балони с райски газ. Тогава Община Русе се самосезира в качеството си на орган по зарила и правомощията ѝ по чл. 20 „а“ от Закона за закрила на детето и чл. 7, ал. 1 и ал. 2, във връзка с чл. 6 и чл. 8 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето. Извънредното заседание бе проведено с цел да се координират действията и да се обмени информация между компетентните органи при осъществяване на дейностите по закрила на детето на общинско ниво, а в конкретния случай - риска от разпространението и употребата на психоактивни вещества /ПАВ/.

Комисията за детето към Община Русе има консултативни и координационни функции и е сформирана на основание чл. 20 „а“ от Закона за закрила на детето. В нея участват представители на общинската администрация, Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи /МВР/, Регионалното управление на образованието /РУО/, Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, дирекция "Социално подпомагане", Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и юридическите лица с нестопанска цел, които осъществяват дейности по закрила на детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    daskal
    Потърсете някога помощ от тези "институции" за дете в риск. Ще се изненадате колко много не стават. Ама за нищо не стават! Бездушието им и нежеланието да сторят каквото и да е ще ви смаят. Ще ви донесат вода от 9 кладенеца, за да ви обяснят как не могат да направят нищо. Това са едни чиновници и лаладжии, които се легитимират през разни безсмислени заседания, конференции и т.н. И то не за друго, а за да продължат да получават заплати и да усвояват пари по проекти и програми.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари