Празнуваме Благовещение

0
Всички християни отбелязват днес един от най-големите църковни празници
Всички християни отбелязват днес един от най-големите църковни празници Снимка: Darik News

Всички християни отбелязват днес един от най-големите църковни празници – Благовещение.

Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. 

Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

На този ден от постите е разрешена риба. Традиция е да се приготвя рибник – риба с ориз.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

В България празникът се свързва по-често с пристигането на пролетта и поради това на този ден задължително се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Освен това е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обичайно се  приготвя рибник  — риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често в такъв случай се  дупчат ушите на малките момиченца . По време на деня всяка отрова губи силата си.

Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. По тази причина жените не докосват игли, куки или конци. По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март

Имен ден празнуват всички с имена Благовест, Благовеста, Благой, Евангелия и техните производни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари