Празник на водните лилии в Малък Преславец

0
В програмата е включено състезание за най-добър рибар за деца до 18 години
В програмата е включено състезание за най-добър рибар за деца до 18 години

Силистренското село Малък Преславец е домакин на традиционния Празник на водните лилии.

За дванайсети път силистренското село Малък Преславец е домакин на традиционния Празник на водните лилии.

В програмата са включени фолклорно надпяване на читалищни и пенсионерски художествени колективи от Силистренско и Русенско и състезание за най-добър рибар за деца до 18 години. В рамките на проявата има и конкурс за детски рисунки и творби на приложното изкуство, съобщиха организаторите.

Празникът по традиция се провежда до езерото край селото в близост до р. Дунав - местността е известна като "Блато Малък Преславец" и Царството на водните лилии.

В езерото има четирийсет и шест декарова колония на бяла водна лилия. Според специалисти в езерото край с. Малък Преславец, което е защитена територия, е най-голямата у нас колония на бяла водна лилия. Растението е със статут на застрашен вид в Червената книга на България. В района виреят 180 висши растения, които са около 4,8 на сто от висшата флора на България. В езерото на село Малък Преславец са наблюдавани и 147 вида птици. Мястото, където се провежда празникът, е на около 5 километра северно от селото. До там има изградена пътна инфраструктура.

Мястото е подходящо за риболов, разходка и почивка сред природата. В кметството на селото работи Информационен център, в който се предлагат информационни материали, бинокли и далекоглед за природолюбителите. Има изградени и обозначени екопътеки. Непосредствено до езерото се намира Рибарското селище. Мястото е много подходящо за пикник до река Дунав. Може да се закупи винаги прясна риба от рибарите.

Организатори на празника са община Главиница, кметството на Малък Преславец и селското читалище "Йордан Йовков-1946" със съдействието на местната кооперация "Дунав 93".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари