Празник на дюлята и тиквата в село Юпер

6
„Тиквендюл“ е приятен повод, който събира жителите и гостите на селото
„Тиквендюл“ е приятен повод, който събира жителите и гостите на селото

„Тиквендюл“ е приятен повод, който събира жителите и гостите на селото

За пета година на площада в кубратското село Юпер днес, 21 октомври, се провежда празник под наслов „Тиквендюл“, съобщи секретарят на Народно читалище "Напредък 1915" Даринка Пенева, цитирана от БТА.

По думите ѝ празникът на дюлята и тиквата е приятен повод, който събира жителите и гостите на селото, и предизвиква домакините и любителите кулинари да развихрят своята фантазия и да покажат майсторството си, като се включат в традиционния конкурс за приготвяне на всякакви вкусотии от двата плода. Кулинарни щандове, представящи рецепти от старо и по-ново време на площада, ще подредят майстори от самодейната група към читалището - домакин и пенсионерския клуб от селото, техните приятели от читалището в Медовене и клуб „Отборът на поколенията“ от Ветово. В кулинарния конкурс ще участват и децата от групите „Моливко“ и „Многознайко“ към детска градина „Щастливо детство“ в Кубрат. Всяка от групите ще представи ястия, приготвени от дюля и тиква в категориите салати и ордьоври, супи, основни ястия, десерти, тестени изделия, напитки, кулинарна вкусотия и от двата плода. Кулинарните умения на участниците ще бъдат оценени от жури. Награди ще има за най-нестандартна и причудлива форма на тиква, арт-аранжировка на тиква или дюля, както и за етновизия на трапезата. Призове ще бъдат раздадени също за най-голяма и най-малка тиква или дюля. Ще бъде връчена и годишната номинация „Голямата вкусотия“ на "Тиквендюл 2023", каза Пенева. Миналата година голямата награда "Тиквендюл 2022" получи колективът на клуба от русенското село Бабово.

След обявяване на резултатите всички присъстващи на празника ще имат възможност да дегустират от тиквено-дюлевите вкусотии. Освен конкурсната програма е предвидена и фолклорна, с участието на самодейците от Юпер, Медовене, Ветово и клуб „Русчуклийска китка“.

По думите на Даринка Пенева идеята на празника е да се възстанови автентичността на семейната трапеза, да се покаже кулинарното разнообразие на местните общности, да се възстановят стари, позабравени традиционни рецепти и да се предадат на поколенията. Секретарят на читалището добави, че тази година продукцията от тикви е добра, но дюли почти няма.

В Юпер живеят над 300 души, като мнозинството са от етнографската група на т.нар. „хърцои“. Естествен културен и организационен център в селото е Народно читалище „Напредък 1915“. През 2010 г. обредният танц „Надиграване на буенци“, представен от самодейците към читалището е признат за „Живо човешко съкровище“ от Националната представителна листа – България, част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

През 2015 г. по повод своя 100-годишен юбилей, читалището в Юпер поставя началото на Фолклорния събор „Вълшебна плетеница – живи човешки съкровища”. "Той се провежда през две години, като поради пандемията имаше прекъсвания и вместо на нечетна година, го проведохме миналата 2022 г. Така че следващият, който ще бъде юбилеен, за пета година, ще е на 22 юни 2024 г.", допълни Даринка Пенева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари