Празничната трапеза: Как да не преядем?

1
Каквото и да правите, не забравяйте да се забавлявате!
Каквото и да правите, не забравяйте да се забавлявате!

Преяждането създава стрес за тялото

Масата за празнична вечеря може да е украсена с вкусни храни, но за да направите подарък на сърцето си, не забравяйте да се наслаждавате на ястията в нормални темпове този сезон. Преяждането може да причини киселини в краткосрочен план и с течение на времето може да доведе до нездравословно наддаване на тегло и затлъстяване - което според Американската сърдечна асоциация е основен рисков фактор за инфаркт и сърдечносъдови заболявания, пише Тялото.

Преяждането създава стрес за тялото. Подобно на емоционалните изблици, бързото бягане, преяждането причинява допълнителна работа за сърцето. Когато преяждането води до наднормено тегло, това от своя страна може да доведе до появата на диабет тип 2. А диабетът е един от най-значимите рискови фактори за развитие на сърдечни заболявания, утроявайки този риск при жените и удвоявайки го при мъжете.

Наред с диабета и сърдечните заболявания, Центровете за контрол и превенция на заболяванията отбелязват, че наднорменото тегло увеличава риска от състояния и заболявания като инсулт, остеоартрит, депресия и тревожност.

Празнична трапеза – как да избегнем преяждане

За да поддържате фитнес целите си през този сезон, пълен със захар и мазнини, и за да бъде сърцето ви в отлична форма през новата година, помислете за приемане на следното:

1. Придържайте се към рутина

Експертите вярват, че спазването на стриктна диета и режим на упражнения е най-добрият начин да се избегне празничната лакомия. Това също е чудесен съвет за поддържане на здравословна за сърцето диета през цялата година.

Но празничните ястия обикновено са в необичайни часове и не точно във времето, когато обикновено обядвате и вечеряте. Например, яжте здравословна закуска, когато се събудите и носете със себе си здравословно барче преди основното ви празнично хранене. По този начин няма да бъдете толкова гладни, когато най-накрая седнете да се насладите на всичките тези красиви празнични ястия.

Ако времето позволява, излезте на разходка със семейството и приятелите си между или след хранене. Това е чудесен начин да се раздвижите за деня, докато прекарвате качествено време с любимите си хора.

2. Избягвайте храни с наситени мазнини

Храни с високо съдържание на мазнини и твърде многото млечни продукти също трябва да се избягват по време на празниците. Опитайте да изберете здравословни за сърцето храни като постни протеини, много пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри.

Празничните храни имат тенденцията да са богати на нездравословни наситени мазнини. Направете всичко възможно да ограничите мазните меса и сирена, като същевременно си позволите да се насладите на някои от любимите си празнични ястия. Един трик е да запълните една четвърт от чинията си с любимото си удоволствие, а останалата част със здравословни храни като постни протеини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

3. Не бързайте

На мозъка са необходими около 20 минути, за да получи съобщението, че стомахът ви е пълен. Ако продължите да ядете през това време, можете да приемете повече храна, отколкото тялото ви наистина се нуждае. Забавете темпото, дъвчете добре храната и оставяйте вилицата между хапките, за да предотвратите преяждане. Пиенето на вода по време на хранене също може да ви помогне да поддържате правилно и здравословно темпо.

4. Планирайте

Имайте план, преди да пристигнете на каквото и да е празнично събитие. Това може да включва ядене на здравословна междинна закуска точно преди тръгване, пиенето на достатъчно вода през деня или планиране на малка порция от любимото ви празнично лакомство, което може да си позволите тази вечер. Ключът е да знаете какво работи за вас и да се придържате към него.

5. Фокусирайте се върху компанията

Лесно е да бъдеш погълнат от красивата трапеза по време на празниците, която със сигурност храни не само стомаха, но и очите. Вместо обаче да я превръщате в център на събитието, обърнете внимание на хората, които са около вас. Нова година е празник, който прекарваме обикновено със семейството и приятелите, така че създайте си приятни разговори с тях. По този начин не само ще ограничите хапките и ще осъзнаете кога сте се наяли, но също така ще разберете какво става в живота на вашите близки.

Каквото и да правите, не забравяйте да се забавлявате по време на празниците. Умереното хапване и пийване винаги са ключът както към здравословната фигура, така и към по-приятните емоции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари