Правят нов асансьор в хирургичния блок - Русе

0
Очаква скоро за болницата да бъде осигурен и ангиографски апарат
Очаква скоро за болницата да бъде осигурен и ангиографски апарат

Нов модерен асансьор се изгражда в момента към 12-етажния хирургичен блок на русенската болница. Монтирането му е част от дейностите по проекта „Eвропейско качество на здравеопазване чрез реконструкция и енергийна ефективност в МБАЛ Русе АД“. Модерното съоръжение се строи откъм р. Дунав и се очаква да бъде готово до края на ноември, когато е и срокът за приключване на проекта, съобщава Дарик.

По него се очаква скоро за болницата да бъде осигурен ангиографски апарат. С уреда много по-бързо и точно се диагностицират и лекуват сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, които са най-големият медицински проблем в България. Проектът се реализира от края на март 2011 г., като общата му стойност е малко над 8 500 000 лв. По-голямата част от парите идват от Европейския фонд за регионално развитие, по старата оперативна програма „Регионално развитие“.

Част от свършеното досега е подмяната на близо 600 кв. м. дограма, и на покривна конструкция, поставена е около 300 кв. м. топлоизолация. По друго направление е изграден и асансьор за нова стерилизационна. По отношение на новата апаратура досега са доставени система за магнитно-резонансна томография, компютърен томограф 64 среза, дигитален графично-скопичен рентген, PACS система за архивиране на данни, 2 бр. дигитална ехографска система, дигитална мамографска система, ендоскопска система, дигитална ендоскопска видеосистема за изследване на белия дроб.

През новия програмен период се очаква реализацията на нови проекти по програма „Региони в растеж“, заяви зам.-министър Адам Персенски, който беше на посещение в Русе. Основния приоритет по нея ще бъде модернизацията на спешната помощ.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари