Правосъдният министър предлага законопроект за разследване на Путин

0
Ако промените бъдат приети, те биха позволили на прокурор да започне разследване срещу руското висше политическо ръководство
Ако промените бъдат приети, те биха позволили на прокурор да започне разследване срещу руското висше политическо ръководство Снимка: БГНЕС

Ако промените бъдат приети, те биха позволили на прокурор да започне разследване срещу руското висше политическо ръководство

Правосъдното министерство внесе в четвъртък в парламента обещаните промени в Наказателния кодекс, които създават възможност за българската прокуратура да образува дело срещу виновниците за руската военна агресия в Украйна.

Ако промените бъдат приети, те биха позволили на прокурор да започне разследване срещу руското висше политическо ръководство, което е дало фактически старт на войната. България има на своя територия между 50 и 100 хиляди украинци, както и множество руски граждани, които биха могли да дадат показания, съотносими към случая, посочва Mediapool.

"Който като военен или политически водач планира, подготвя, започва или ръководи използването на въоръжена сила на държава срещу друга държава в явно противоречие с Устава на ООН, включително срещу нейния суверенитет, териториална цялост или политическа независимост, независимо дали е обявена война, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години", се казва в законопроекта.

Когато става дума за военна инвазия, военна окупация и анексиране на територия чрез използване на сила, се налагат най-тежките наказания – от 20 до 30 г. затвор или доживотен затвор.

България е сред държавите, които ратифицираха създаването на Международния наказателен съд в Хага още през 1998 година. Страната ни все още не е ратифицирала последвалите изменения в юрисдикцията на съда.

"Това води до вредни последици за държавата, включително неспособност да осигури пълноценна защита на българските граждани - цивилни и военни, участващи в мироопазващи, хуманитарни и други подобни мисии в чужбина, както и на нашите граждани, намиращи се в зони на война по други причини. Ситуацията вреди и на международния авторитет на България и на доверието на партньорите", коментира Министерството на правосъдието.

България и други 38 държави подкрепят инициативата за изправяне на виновниците за агресивната война на Русия в Украйна пред международния съд в Хага.

В предлаганите промени в Наказателния кодекс се определят четири основни раздела.

"Престъпления против мира" трябва да включват агресия, пропаганда и подстрекателство към война.

"Престъпления против човечеството" се отнася до проявите на геноцид, апартейд, поругаване на човечността и насилствено изчезване на хора,

"Престъпления против законите и обичаите за водене на война" третират тежки нарушения на законите за водене на война при международен въоръжен конфликт, тежки нарушения при немеждународен конфликт, неправомерна употреба на символи, посегателство върху граждански обекти със специално предназначение или културна стойност и други.

Има и раздел "Други престъпления".

Предвиденото максимално наказание е доживотен затвор, а като задължително допълнително наказание за най-леките престъпления се въвежда общественото порицание.

"Известно е, че същинските международни престъпления се извършват на основата на злоупотреба и манипулация на общественото доверие и общественото подчинение на волята на властта", се казва в мотивите на законопроекта.

За голяма част от тези престъпленията се предвижда конфискация на имуществото на виновниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Гошо от Дружбите
    А и Русенските прокурори са едни рендета селяни завършили Симеоново ,т,е бивши милиционери
  • 2
    10
    ха, ха,
    тоя е солташак на МаЛтинчо, хвани единия, удари другия!
  • 13
    9
    Да
    Голямо натягане, голямо нещо...
  • 15
    8
    Бай Чеп
    Софийските либерал-олигофрени направо къртят мивки! Тия едни павета не могат да наредят, тръгнали да се хвърлят на Путин и Русия!
  • 8
    7
    и като как
    Ще ги разследваш, като те не признават тоя „съд“?!? Да ти припомня америкосите какво направиха, като се опитаха от този „съд“ да ги разследват?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари