Правителството предлага изтеглянето на България от две съветски банки

0
Финалното решение ще бъде взето от депутатите в парламента
Финалното решение ще бъде взето от депутатите в парламента Снимка: International Investment Bank

Финалното решение ще бъде взето от депутатите в парламента

Служебното правителство на президента Румен Радев официално предлага на парламента да одобри решение за излизането на България от капитала на две банки от съветската епоха, съобщава Economic.bg. То се отнася за изтеглянето на страната от Международната инвестиционна банка (МИБ) и Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС).

Действията на служебния кабинет са продължение на решението на кабинета на Кирил Петков от март 2022 година, с което страната ни се присъедини към общата позиция на държави членки на Европейския съюз за прекратяване на членството им в МИБ и МБИС.

Миналия месец стана ясно, че България е изпратила официални писма до двете институции относно намерението за стартиране на предварителни преговори по отношение на условията за уреждане на взаимните задължения на Република България с двете банки.

От началото на следващата година двете банки ще напуснат Чехия и Словакия. В края на януари членството си в МБИС ще прекрати и Полша, която обаче не е част от МИБ. Румъния също върви в тази посока. Миналия месец Министерството на финансите уточни в отговора си по ЗДОИ, че въпросните страни нямат уточнени финансови условия за оттеглянето от двете банки.

И двете институции бяха учредени по времето на Съветския съюз съответно през 1963 г. и 1970 г. Именно оттогава и България е част от тях. Справка във финансовото министерство показва, че и в двете институции България е със статут на страна учредителка.

В МБИС размерът на записания дялов капитал е 7.56%, или 15.1 млн. евро, докато в другата финансова институция дяловото участие на страната се равнява на 12.9%, или 123 млн. евро.

Припомняме, че Чехия първа призова България и останалите страни от Европейския съюз да напуснат двете институции, веднага след като Русия нападна Украйна през февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари