Правителството отпуска 68 000 лева за събаряне на незаконни постройки в парк "Росенец"

0
Те са част от т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Те са част от т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган Снимка: БГНЕС

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 68 200 лева по бюджета на Министерския съвет за премахването на незаконни постройки в парк Росенец, които са част от т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Това става ясно от съобщение на Министерския съвет, информира БАНКЕРЪ

Хотелският комплекс стана обект на засилено обществено внимание след като през лятото на 2020 г. опозиционни активисти се опитаха да стигнат до недостъпния плаж и се сблъскаха първо с охранители от НСО, а при следващия опит – с полиция и организирано пристигнали в района симпатизанти на ДПС.

При проверките разпоредени от Върховна административна прокуратура на министрите на регионалното развитие и благоустройството, туризма, околната среда и водите, транспорта, а също и на началника на ДНСК бе констатирано, че крайбрежна плажна ивица няма статут на морски плаж. А свободният достъп до нея е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна. Установено е също, че за поземления имот, който е държавна собственост, по кадастралната карта и кадастралния регистър на гр. Бургас няма съставен акт за държавна собственост.

За изградения пристан за яхти в кадастралната карта и в бургаския кадастрален регистър на недвижимите имот към настоящия момент в регионалното министерство няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж за специализиран пристанищен обект. От представители на РДНСК Бургас бе установено, че не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик - кейова стена. А от доклад на транспортния министър Росен Желязков се разбира, че в регистъра по чл.92, ал.4 т от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България не е вписвано пристанище, елемент от чиято инфраструктура да е проверяваното хидротехническото съоръжение. То не е вписано в регистъра по чл.92, ал.4 от посочения норматив и като специализиран пристанищен обект.

Не е открито и издадено удостоверение за експлоатационна годност на „Пристан за яхти и лодки - Отманли".

На всичко отгоре, проверките са показали, а и от кадастралните скици на имота се вижда, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт.

При проверката пък на място на изградените строежи и обекти на нос „Чукалята" в парк „Росенец" - „Двуетажна масивна сграда", „Едноетажна постройка - бунгало" - №1, „Едноетажна постройка - бунгало" - №2, „Едноетажна постройка - бунгало" - №3, „Триетажна масивна сграда", „Оранжерия – 500м2", „Двуетажна сграда", не са представени строителни книжа. Не са открити одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж и в община Бургас. От общината не е издадено и разрешение за поставяне на „Преместваем обект - охрана". Всичко това е отбелязано в констативни протоколи от 06.08.2020 г., съставени от инспектори на РДНСК Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари