Правителството даде мандат за покупка на осем самолета Ф16

0
Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни
Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни

Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем многофункционални самолета Ф16 блок 70, съобщи пред журналисти днес ръководителят на междуведомстената работна група Атанас Запрянов, зам. -министър на отбраната, предава БТА.

Пакетната цена за машините, боеприпасите, оборудването и обучението на пилотите е 1 251 256 000 долара. Конгресът на САЩ може да поема 60 млн. долара от тази цена, допълни Запрянов.

Министърът на отбраната ще подпише четири договора за цялостната доставка на самолетите и оборудване. Първият договор е за доставка на осем самолета с допълнително оборудване обучение на пилотите, вторият - за боеприпаси за самолета, третият - за ракетите "въздух-въздух" и четвъртият - за система за наблюдение и управление на машините. Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни, каза Запрянов. Те ще бъда доставени до 2023 година, каза той без да уточнява как ще идват те през годините.

Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната, каза военният министър Красимир Каракачанов. Реално цената която ще заплати България ще падне и тя ще под 1.2 млрд. долара, ако конгресът на САЩ поеме 60 млн. долара от нея, каза още Каракачанов.

Подписаните договори ще бъдат отново одобрени от МС и ще бъдат внесени за ратификация в парламента, най-вероятно през следващата седмица казаха Каракачанов и Запрянов.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари