Правилото 20-20-20 пази очите от монитора

0
Следването на правилото е чудесен начин да се подсещаме да правим чести малки почивки
Следването на правилото е чудесен начин да се подсещаме да правим чести малки почивки

Правилото 20-20-20 е ефективен начин за намаляване на напрежението на очите, причинено от дългото взиране в екрани, съветва д-р Мария Праматарова, офталмолог в “Пирогов”.

Зад числата стои препоръката на всеки 20 минути, прекарани пред монитор, за 20 секунди да се вглеждаме в обекти на разстояние около 20 метра.

Алтернативно човек може да се възползва от формулата и по друг начин: за 20 секунди на всеки 20 минути да затваря очи, пише 24 часа.

Следването на правилото е чудесен начин да се подсещаме да правим чести малки почивки. Като резултат за здравето те са по-успешни от продължителния престой по време на обедната почивка в заведение.

Другото важно хигиенно условие при работа пред монитор е често да мигаме, за да насърчаваме окото да произвежда слъзна течност по начина, който му е зададен от природата. Докато сме вторачени в екрана, ние не мигаме и това изсушава окото. Резултатът е не просто умора, а и повишен риск за лесни инфекции.

Ефектът за здравето от 20-20-20 ще се умножи най-малкото по две, ако съчетаем стратегията за здрави очи с тази за добро кръвообращение и “хранене” на гръбнака чрез ставане от стола и раздвижване - единственият начин до него да стигат нужните му вещества. Всеки, който прекарва деня си на бюро, трябва периодично да става и да се разтъпква, за да предотврати болки в гърба и шията.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари