Правилно разположените икони у дома могат да донесат мир и спокойствие

0
Домашният иконостас трябва да е ориентиран на изток
Домашният иконостас трябва да е ориентиран на изток

Повечето новодомци искат да знаят как правилно да разположат иконите. Иконите определено имат място в дома, но това място не бива да е нито антрето, нито кухнята. Иконата се слага там, където човек обикновено сяда да си почине или отдъхне. По този начин тя може да даде на обитателите на дома мир, спокойствие или благополучие, съветва Lekuva.net.

Не са малко семействата, които в къщите си имат и домашен олтар. Там обикновено могат да се видят икони, които са скъпи или важни за тях, без значение дали тези икони са купени или подарени. Трябва да се знае, че както църковният, така и домашният иконостас трябва да е ориентиран на изток.

Ако това не е възможно, защото няма място или източната стена представлява голям прозорец, иконите могат да се разположат там, където семейството смята, че е най-подходящо или ще има най-добра видимост.

Много често се случва да се подаряват икони на човек, който скоро се е излекувал. В този случай тези икони трябва да бъдат закачени в спалнята. Обаснението е просто – този подарък е зареден с енергията на радостта от това, че този човек вече е здрав и тази енергия ще бъде около него най-дълго време, т.е. по времето, в което спи.

Когато подреждате иконите в дома си, съблюдавайте същите правила като в църквите. На най-видно място трябва да е иконата на Спасителя. Отляво на Христос се слага иконата на Божията майка с Младенеца. И ако имате икони, с името на някой член на семейството, едва накрая те се присъединяват към домашния олтар.

Източник: Lekuva.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук