Пръскане за комари отрови кошери в Разградско

1

„С такова желание и хъс дойдох в Лудогорието от Украйна и създадох свой модерен европейски пчелин, а понесох загуби за хиляди левове“, оплака се 38-годишният Игор Павлиш.

Младият мъж от град Ивов пристига по нашия край след романтична връзка с красивата разградчанка Даниела. Двамата се запознават докато са на гурбет в Гърция и създават семейство. Решават да се върнат в родния град на Даниела и със спечелените пари да си купят дом в областния център и градина в лознишкото село Каменар, пише  „Екип 7“

Там амбициозният и работлив украинец прави пчелин, отговарящ на всички изисквания на европейската директива за меда и програмите за развитие на пчеларството в България.

Започнал с 25 кошера, много скоро Игор увеличава броя им до 157 с амбицията да ги множи всяка година. Една сутрин това лято украинецът с ужас установил, че 12 пчелни семейства са измрели.

Цял месец отнело на Игор да проведе свое разследване. Обикалял местните кооперации и стопанства, за да разбере дали са пръскали нивите, срещнал се и с ветеринарния лекар д-р Александров, за да се установи причината за масовия мор.

В крайна сметка станало ясно, че хеликоптер е обработвал площите за комари в този период и отровният препарат избил не само досадните насекоми, но жизненоважните за екоравновесието медоносни пчели.

Посъветваха ме да подам жалба, но като знам как се случват нещата в България, сигурно ще е равностойно на това да се оплача на арменския поп и се отказах, признава Игор.

След случилото се съпругата му настоявала да се посвети само на транспортния бизнес, но Игор е категоричен че ще продължи да отглежда пчели.

Тук намирам отмора след дългите километри зад волана на ТИР-а, признава младият мъж. И призовава държавата да уважава труда и да пази благата, които работещите хора създават, като поне предупреждава стопаните за подобни рискови операции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари