Пращат всички „златни момичета”на психиатър

0
Златните момичета: Борихме се за нея до край, но тя взе решението да напусне
Златните момичета: Борихме се за нея до край, но тя взе решението да напусне

Златните момичета: Борихме се за нея до край, но тя взе решението да напусне

След края на европейското първенство по художествена гимнастика в Израел (17-19 юни) всички състезателки от ансамбъла ще бъдат изпратени на психиатър. И в момента в Холон при тях е спортният психолог д-р Татяна Янчева, която от 3 години работи с момичетата, а преди това бе във футболния „Левски“. След завръщането им в България обаче ще бъде потърсена по-сериозна психиатрична помощ, споделиха близки до отбора, пише Монитор.

Тя стана наложителна след трагедията с едно от Златните момичета – Цветелина Стоянова, която във вторник направи опит за самоубийство. 21-годишната чаровница скочи от 6-ия етаж на блок 319 в столичния квартал „Надежда“, само няколко часа, след като съотборничките й заминаха за Израел.

"От това, което ми разказаха, направих предположение за депресия. Но не съм лекар. След като отборът се върне от Израел, ще се потърси психиатър. Не психолог. Разликата е огромна", потвърди и бившата национална треньорка Нешка Робева, която в петък поканила целия отбор на празник в залата на „Герена“, но Цвети не се появила.

„Знаех от старши треньора Ина Ананиева, че Цвети има здравословен проблем, за който не се говореше, защото явно е бил много личен. Мисля, че не ставаше въпрос за физическа травма, но не знам какво е било. Не става въпрос за проблем на душата", заяви и бившата шефка на федерацията Мария Гигова.

Според кондиционния треньор на ансамбъла Цветелина Кирилова не спортът е в основата на опита за самоубийство на Стоянова, а по-скоро става дума за личен проблем.

Новината за трагичния инцидент завари отбора на израелска земя. Световните шампионки от Измир 2014 продължават да са в шок от случилото се. Целият щаб на отбора е провел тежки разговори с гимнастичките, продължили повече от 2 часа в една от хотелските стаи. Момичетата, сред които освен ансамбъла и двете индивидуални състезателки жени, има и 4 девойки, е трябвало да бъдат успокоени.

Първоначално ансамбълът отказал да участва на европейското. Момичетата поискали да се върнат и да подкрепят Цвети. „Попитах ги: „Какво би искала Цвети в момента? Ако се откажете и седим пред „Пирогов“, ще й помогнем ли?“ Те повярваха в това, което им казах, и решиха все пак да играят. Всички тук сме в шок. Това е огромно изпитание, но ние сме тук, за да се справим и да излезем от ситуацията“, коментира от Израел президентът на федерацията Илиана Раева.

Днес Златните момичета и всички от щаба на грациите излязоха с официално становище по случая. То бе продиктувано от нападките, които оправиха близки на семейство Стоянови хора и доста други в социалните мрежи, че проблемите на Цвети са дошли след изваждането й от националния отбор или пък че не й е било обърнато необходимото внимание, установявайки проблемите й.

„Последните няколко седмици бяха тежки за нея. Беше изтощена, изморена и тренировките й бяха трудни за издържане. Преди европейското тя заяви, че иска да се откаже и да спре със състезателната си дейност. Направихме всичко възможно да я убедим и да я върнем, както ние, така и нашите треньори. За нас беше най-важно тя да е щастлива и да се чувства спокойна, борихме се за нея до край, но тя взе своето решение да напусне“, обявиха момичетата от ансамбъла.

За проблеми при Цвети през последните месеци потвърдиха и психологът Янчева, и лекарят на отбора Милен Димов: Чувстваше се много изтощена и искаше да се откаже. Опитахме по всякакъв начин да я подкрепим, да я мотивираме да продължи и да завърши успешно кариерата си, да изпита удовлетворение от труда си. Консултирахме я и с клиничен психолог. В крайна сметка се съобразихме с нейното желание“, се казва в тяхното становище.

Гимнастичката е на командно дишане, вуйчото твърди, че била контактна

Ден след операцията, при която бе премахнат далакът й, състоянието на Цветелина Стоянова продължи да бъде тежко. Тя е в реанимацията на „Пирогов“, но все още е с опасност за живота.

„Въпреки операцията състоянието й е много тежко и е в реанимация. Тя не е в съзнание. Не диша сама, поставена е на апаратна вентилация. Това означава, че не диша сама, а чрез апаратура. На този етап нейното състояние не позволява да се прави друго или някакви специални изследвания. Те ще бъдат направени на по-късен етап", обяви пиарът на болницата Мария Пойразова днес сутринта, а до късния следобед нови данни за състоянието й не бяха изнесени.

От „Пирогов“ припомнят, че пациентката е докарана от Спешна помощ със съчетана травма, т.е. засегнати са няколко анатомични области – има сериозна белодробна контузия, травма в областта на корема и прешлени.

По непотвърдена от лекарите информация Цвети е успяла да помръдне крайниците си, което означава, че може да избегне парализата. Или поне всички така се надяват.

Според вуйчото на Цвети пък тя е контактна и била разпознала близките си. Това той обясни пред Агенция „Монитор“ на излизане от „Пирогов“. Той заяви, че всички са били при нея. Само той обаче не влезнал. От спешната болница нито потвърдиха, нито отрекоха категорично информацията, че Цвети е контактна.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари