ПП и ДБ попариха надеждите на ГЕРБ за преговори

0
И двете формации обявиха, че няма да разговарят с контактната група "Плевнелиев - Паси"
И двете формации обявиха, че няма да разговарят с контактната група "Плевнелиев - Паси" Снимка: БГНЕС

И двете формации обявиха, че няма да разговарят с контактната група "Плевнелиев - Паси"

ПП и ДБ отсега попариха надеждите на ГЕРБ-СДС, че ще подкрепят правителство с мандат на формацията на Бойко Борисов.

Тази вечер представители на двете политически сили обявиха, че те няма да разговарят с контактната група на експрезидента Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси, на която ГЕРБ-СДС се уповава за намирането на коалиционни партньори.

Първо коментар в този смисъл направи депутатът от ПП Иван Христанов по bTV. Той даде да се разбере, че формацията му държи на позицията си, че няма да одобри кабинет на ГЕРБ-СДС. След него същото каза и Божидар Божанов от ДБ. "Ние и предизборно, и сега сме декларирали, че с ПП имаме добър диалог и бихме ги подкрепили за втория мандат", допълни десният депутат

БЕЗ ВАРИАНТИ

В същото време, вариантът за коалиция с ПП и ДБ, или поне парламентарна подкрепа от двете формации, изглежда се смята за единственият възможен от ГЕРБ-СДС. Така поне излиза от новината по-рано днес, че формацията на Борисов няма да води преговори с "Възраждане".

Днес Росен Плевнелиев сподели в отворено писмо графика на контактната група. От него става ясно, че среща с националистите на Костадин Костадинов няма да има. В писмото се посочва, че Плевнелиев и Паси ще съдействат на "шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог". Сред изредените парламентарни групи отсъства тази на "Възраждане".

Така на практика ГЕРБ-СДС предварително се отказва от подкрепата на 27-те депутати на "Възраждане". Ако си осигурят помощта на ДПС, герберите ще съберат 103 гласа, заедно със своите. Това означава, че са им необходими поне още 18 депутата, за да разполагат с минимално парламентарно мнозинство от 121 души. "Български възход" може да осигури 12 човека. При всички случаи, някакви гласове трябва да дойдат от ПП или ДБ, или БСП.

Румен Гечев: Няма да преговаряме с наемници

От социалистите ГЕРБ-СДС не очаква помощ. Остават ПП и ДБ, които обаче веднага след изборите заявиха и впоследствие многократно потвърдиха, че правителство с герберски мандат няма да подкрепят. Остава да се търсят отцепници – от "Възраждане" например, но Борисов беше споменал, че няма намерение да разчита на такива.

Самите преговори започват на 20 октомври – ден след първото заседание на новия парламент. Странното е, че най-напред контактьорите, водени от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ще се срещнат с представители на ГЕРБ-СДС, тоест, на формацията, която излъчи контактната група. За петък сутринта беше предвидена срещата с ПП, на която хората на Кирил Петков няма да отидат. В събота са насрочени разговорите с ДПС и с БСП. Най-вероятно социалистите също ще откажат. В неделя сутрин беше насрочена срещата с ДБ, а следобед – с "Български възход".

На 24 октомври Плевнелиев и Паси ще обявят резултатите от своята "безкористна мисия", както я определят. В откритото писмо двамата изрично подчертават, че "от ничие име (нито свое, нито на трето лице) и по никакъв начин не предлагаме разговори за съставяне на правителство", а единствено търсят "допирни точки" между политиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    парламентьор
    Че то е обида за интелекта да се разговаря с тия двамата. Явно ГЕРБ целят да си провалят мандата и друг да вади кестените от огъня или да има нови избори, на които се надяват на по-добър резултат. Изобщо цирк без край!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари