Позиция на Община Русе относно формирането на слети и маломерни паралелки

0
Община Русе отговори на общински съветници от ГЕРБ, които изразиха загриженост, че не са спазени процедурите
Община Русе отговори на общински съветници от ГЕРБ, които изразиха загриженост, че не са спазени процедурите

Община Русе отговори на общински съветници от ГЕРБ, които изразиха загриженост, че не са спазени процедурите

Във връзка с проведената пресконференция на кандидати за общински съветници от ГЕРБ, настояващи за извънредна сесия на ОбС-Русе за приемане на решение за формиране на групи и паралелки по чл. 69, ал. 1 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование за учебната 2023/2024 година, Община Русе заявява следното:

Условията и редът за определяне на броя на паралелките и групите и на броя на учениците и децата в тях са регламентирани в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование (Наредбата), приета с Постановление № 219 на МС от 5 октомври 2017 г.

Предложението за формиране на паралелки с пълняемост под определения минимум е изготвено съобразно указанията на Регионалното управление на образованието по писмо с вх. рег. индекс и дата 30-7800-36/19.07.2023 г. В писмото е посочено, че за училищата по чл. 68, ал.1, т. 6 от Наредбата не се прилагат разпоредбите по чл. 68, ал. 2 от същата наредба и за функционирането на паралелки с брой ученици под минималния, определен в чл. 61-67 от Наредбата, не е необходимо разрешение от финансиращия орган, съответно и становище от началника на РУО-Русе по реда на чл. 68, ал. 8 от Наредбата.

Писмо с идентичен текст е получено и през 2021 г. (рег. индекс и дата 30-7800-43/24.08.2021 г.). Именно вследствие на тези указания през 2021, 2022 и 2023 г. не са внасяни предложения за формиране на паралелки и разрешаване на финансиране за паралелки по чл. 68, ал.1, т. 6 от Наредбата, а именно за паралелки в училищата по чл. 52б, ал. 4.

Съгласно разпоредбата на чл. 52б, ал. 4 от Наредбата, разпределението на средствата по чл. 52а (за училищата, получаващи средства за работа с деца и ученици от уязвими групи) за бюджетната година по детски градини и училища, се утвърждава от министъра на образованието и науката и се публикува на сайта на МОН. С Постановление на Министерския съвет № 157 от 21.09.2023 г. за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2023 г. за осигуряване на дейности за работа с деца и ученици от уязвими групи, са одобрени средства за посочените училища и същите ще постъпят по бюджетите им до края на годината.

Съгласно чл. 69, ал. 1 от Наредбата за паралелки с по-малко от 10 ученици следва да се осигурява финансиране по реда на чл. 68, ал. 4 – 7, а в тези разпоредби липсва регламент за начина за изчисляване на финансирането на училищата по чл. 68, ал.1, т. 6.

През последните 3 години в посочените от представителите на политическата партия училища функционират паралелки с пълнямост по-малко от 10 ученици с полученото финансиране по реда на чл. 52б, ал. 4 от Наредбата за работа с деца от уязвими групи, без дофинансиране, одобрено с решение на Общинския съвет.

В заключение - всяко предложение до Общински съвет – Русе се внася от Община Русе, след като предварително е съгласувано с РУО – Русе, вкл. и предложението за непълни паралелки за сесията на 11 септември 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Не става ясно
    От това прессъобщение, което характеризирам като "бля-бля", не става ясно вярно ли е, че от общината са "пропуснали" да предложат на общинския съвет да одобри съществуването на паралелки в трите училища или не е вярно изнесеното твърдение.
  • 8
    1
    Бивш
    Училищната мрежа на Русе и областта ,общинска и държавна, е абсолютно неадекватна на нуждите на обществото и броя на жителите ! Реорганизирането е наложително ,особено на т.н. ''Професионални гимназии'' . Съществуването им е актуално за периода 1970-1985 година .Нека РУО и общината да публикуват разходите за училищата ,за последната учебна година и косите ви ще се изправят . А резултатите от обучението- всички ги виждаме ! Е докога бе хора ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари