Пожарните служби по поречието на река Дунав получиха специализирано оборудване

0

Приключиха дейностите по българо-румънския проект D-EMERSYS.

В рамките на проекта българските пожарни служби получиха специализирана техника и оборудване за откриване, определяне и изолиране на замърсители, заедно със спасителни съоръжения.

Днес на закриваща среща по проект „Сили за бърза намеса при химически, биологически, радиационни и ядрени (CBRN) извънредни ситуации по поречието на р. Дунав“ бяха отчетени постигнатите резултати. Проектът между България и Румъния бе реализиран в рамките на 23 месеца, а стойността му е за близо 6 млн. евро. Финансирането му е осигурено по Програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България“ 2014-2020 г.

Основната цел на трансграничния проект бе да се създаде обща оперативна процедура за взаимодействие между структурите за защита на населението на България и Румъния при възникването на химически, биологически, радиационни и ядрени инциденти. В рамките на изпълнените дейности българските пожарни служби по поречието на река Дунав получиха четири контейнера, оборудвани за действия при CBRN ситуации, както и специализирани мобилни платформи. Закупени са техника и оборудване за откриване, определяне и изолиране на различни замърсители. Допълнително 206 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха обучени и повишиха своята квалификация. От своя страна румънските пожарни служби в граничната зона ще разполагат с три плавателни средства за бърза намеса при този тип произшествия. Благодарение на проекта България и Румъния обединяват усилията и ресурсите си за справяне с CBRN извънредни ситуации. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари