Пожарите в Австралия създават собствен климат

0
Предизвиканата топлина води до огнени торнадо и сухи гръмотевични бури
Предизвиканата топлина води до огнени торнадо и сухи гръмотевични бури Снимка: Ройтерс

Стотиците горски пожари, бушуващи в Австралия, са предизвикали толкова топлина, че създават собствена метеорологична система, включително огнени торнадо и сухи гръмотевични бури.

Това предупреди в събота противопожарната служба на щата Нов Южен Уелс, цитирана от "Ройтерс". В текста се посочва и конкретното място на горящите храсти, дървета и изсъхнали треви - на по-малко от 300 км южно от Сидни, пише Дневник.

"Над пожара Къроуън пламъците са оформили гръмотевична буря. Ситуацията е много опасна. Следете положението около вас и предприемайте съответните действия", се казва в инструкции на службата, разпространявани в социалните мрежи.

Пожарите бяха раздухани от силни ветрове от северозапад. В горната част на кадъра на брега е Сидни.

Причината е оформянето на нещо, което НАСА нарича "огнедишащ облак" - вариант на купесто-дъждовни облаци, но предизвикани не от влага, а от изгорели газове. Името на това явление на латински е pyrocumulonimbus и се появява преди около 20 години. Напоследък то е регистрирано по цял свят и през миналата година австралийският Съвет за климата обяви в доклада си, че в страната ще се появява все по-често.

Мислете си за огнения стълб над Хирошима, само че предизвикан от пожари, описва сп. "Тайм". Височината на огнените облаци достига 7 км и като всмукват към пламъците студен въздух от околността те не само захранват още пожари, но и са изключително променливи.

Симулация за метеотенденциите до 10 януари показва как димът от пожарите се разпростира до Южна Америка на повече от 12 000 км. разстояние:

Миналата седмица пожарникар бе погълнат в Нов Южен Уелс от огнено торнадо, предизвикването от "рухването" на такъм облак върху пожарната му кола. "Това изключително събитие се дължи на подобна на циклон структура, стоварила се върху 10-тонен камион. За такава опасност и непредвидимост говорим", коментира началникът на службата.

Австралийската метоослужба обясни, че когато горещият дим стигне студената атмосфера и ледените кристали в нея, започват мълнии. Това, от своя страна, прави пожарите още по-опасни, тъй като мълниите подпалват нови и нови места на земята.

По данни към събота изгорели са над 60 000 кв. км и над 200 пожара се разрастват, като някои от тях се сливат в нови мегапожари. Жертвите поне 23 (половината от тях само тази седмица), а за природата последиците са катастрофални - около 500 милиона убити животни. Температурите в района са изключително високи - само в Сидни днес регистрираха 45 градуса по Целзий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Как кръстихте децата? - Едното на дядо му Деню - Денис, а другото на дядо му Пеню...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари