Появи се видео от отвличането на кораба с български моряци

0
Хутите разпространиха в социалните мрежи видео от борда на "Galaxy Leader" по време на похищението
Хутите разпространиха в социалните мрежи видео от борда на "Galaxy Leader" по време на похищението Снимка: AP / Kristijan Bracun

Хутите разпространиха в социалните мрежи видео от борда на "Galaxy Leader" по време на похищението

Хутите разпространиха в социалните мрежи видео от отвличането на автомобиловоза "Galaxy Leader", пише вестник СЕГА.

Капитан на отвлечения в Червено море британски кораб е 38-годишният Любомир Чанев. Другият отвлечен българин е старши помощник капитанът Данаил Веселинов, на 39 г., съобщи БНР, позовавайки се на свои източници.

Капитан Чанев живее със семейството си във Варна, а корените му са от петричкото село Кавракирово.

За това, че вторият отвлечен е 39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица пред общественото радио потвърждава съпругата му Събина Веселинова. Той е завършил Военно-морското училище и е бивш военен.

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина. По думите на Веселинова съпругът ѝ работи за варненската компания посредник за наемане на екипажи "Стамко" от 13 години и никога не е имал проблеми.

"Никой не ни е търсил за искане от откуп или да ни предаде съобщение от съпруга ми", разказва Събина Веселинова. Според нея отвличането на кораба е станало внезапно, но не изключи и да са намесени политически причини, свързани с войната в Близкия изток. Maritime.bg, като се позова на собственика на „Стамко менинг Варна Ко" Золтан Сулай, съобщава, че няма връзка с кораба, предполага се, че автомобиловозът се намира край Ходейда.

Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху. Плавателният съд е отдаден под наем от британска компания на японска компания и плава под бахамски флаг.

Рами Унгер (Abraham Ungar), собственикът на отвлечения кораб Galaxy Leader, е доктор хонорис кауза от ВВМУ "Никола Вапцаров", допълва вестник "Сега". В неговата Ray Shipping LTD, която притежава десетки кораби, работят над 1000 български офицери и инженери, 80 на сто от които се явяват възпитаници на висшето училище.

Япония, която е оператор на кораба, е започнала сериозни преговори и има надежда екипажът да бъде пуснат.

На плавателния съд освен българи, има и мексиканци, украинци и филипинци, но не и израелци, съобщи по-рано АФП.

В социалните мрежи се появи и видео от отвличането на кораба:

Footage of Houthi forces hijacking the ship Galaxy Leader in the Red Sea yesterday. pic.twitter.com/PSFLpV4FLA

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) November 20, 2023
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Мили
    Момичета, каквото и да се случва , винаги говорете с вашите родители. Няма друг, на когото да му пука повече за вас, отколкото на тези, които са ви създали и отглеждали. Мили родители, при първи промени в състоянието на детето ви, незабавно вземете мерки, подкрепете го, потърсете помощ. Една година е много време за насилието, горкото момиче, дано някога може да се довери на мъж и да създаде семейство. ..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари