Появи се четвърта цена на жилището на Пламен Георгиев

0
Първа инвестиционна банка направи лоша услуга на председателя на антикорупционната комисия
Първа инвестиционна банка направи лоша услуга на председателя на антикорупционната комисия Снимка: БГНЕС

Първа инвестиционна банка направи лоша услуга на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и отвори нова сюжетна линия около закупения от него тризонет в район "Слатина". 

В опит да хвърли светлина върху ипотеката на жилището ПИБ обяви, че пазарната му оценка е изчислена на 379 000 лв. Това е значително над официалната цена по сделката, записана в нотариалния акт на Георгиев и декларирана пред оглавяваната от него комисия - 293 374 лв. Така на практика ПИБ косвено потвърждава, че сделката е сключена на нереално ниска цена, пише Вестник СЕГА.

До намесата на ПИБ в казуса се стигна покрай даваните от Георгиев абсурдни обяснения около огромната тераса към жилището му в "Слатина", която се оказа недекларирана пред КПКОНПИ. Както "Сега" писа, Пламен Георгиев и съпругата му Ирена са закупили жилище на три нива с площ от 156 кв. м и две тераси - 48 и 187 кв. м. И двете тераси са описани в нотариалния му акт като част от закупения имот. Целият имот е ипотекиран в ПИБ. Георгиев обаче твърди, че терасата не е негова, а представлява общи части. По тази причина цената й изобщо не била включена в цената за придобиване на имота (това по нищо не личи от нотариалния акт - б.р.) и неправилно фигурирала в посочената данъчна оценка на жилището от 452 786 лв. Преди дни шефът на КПКОНПИ освен това даде и още една цена - на база данъчна оценка без терасата, която е 255 306 лв.

В изпратено до Нова телевизия становище Първа инвестиционна банка, която е отпуснала ипотечния кредит, също твърди, че при извършената оценка голямата тераса не е включена, защото представлявала общи части. "В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален  акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението, 186.57 кв.м ид. части от тераса – плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект", твърди ПИБ. В същото време в молбата за вписване на ипотеката в Агенцията по вписванията терасата е посочена изрично като част от ипотекирания имот. Не става ясно защо ПИБ се позовава на нотариалния акт от 2006 г. на предходния собственик на имота, а не на акта на Георгиев, който е актуалният собственик и го ипотекира. 

Най-изумителното в становището на ПИБ обаче е посочената пазарна цена на жилището, при това без терасата - 379 000 лв. Пламен Георгиев и съпругата му декларирали, че могат сами да покрият 50% от сумата и така сумата на взетия заем е намалена наполовина - до 189 500. Сключването на сделката под тази пазарна оценка - при посочена цена от 293 374 лв., повдига въпроси за реално платената сума и дали Георгиеви са могли да я платят с официално обявените си доходи. В случая няма неплатени данъци, защото сделката е обложена на минимално позволената по закон сума - данъчната оценка на имота. Тя възлиза на 452 786 лв. и включва и голямата тераса. Телевизионни кадри показаха, че терасата е добре усвоена от семейството.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари