Появи се българска връзка в скандала между Чехия и Русия

0
Разузнавачи от ГРУ гръмнали през 2014 г. склад с оръжие до Злин, което Емилиян Гебрев е трябвало да закара до Украйна
Разузнавачи от ГРУ гръмнали през 2014 г. склад с оръжие до Злин, което Емилиян Гебрев е трябвало да закара до Украйна Снимка: ЕПА / БГНЕС

Разузнавачи от ГРУ гръмнали през 2014 г. склад с оръжие до Злин, което Емилиян Гебрев е трябвало да закара до Украйна

Българска връзка се появи в големия дипломатически скандал между Русия и Чехия, който се разгаря от събота вечерта. Тогава премиерът Андрей Бабиш и външният министър Ян Хамачек обявиха, че Прага ще експулсира 18 руски дипломати като отговор на разкрития, че руски разузнавачи от ГРУ са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси край Злин през октомври 2014 г., при която загинаха двама души, пише СЕГА.

Взривът по онова време е станал в склад за амуниции във Врбетице при преместване на оръжия, които е трябвало да бъдат продадени на български търговец на оръжие, твърди в Туитър Якуб Янда, директор на Европейски център за политика на сигурност. Той е шеф и на Kremlin Watch, стратегическа програма на чешкия тинк-танк "Европейски ценности". От негови постове, позоваващи се на източници от полицията, се разбира, че става дума за Емилиян Гебрев, който оцеля по чудо след опит за отравяне през април 2015 г. в София. Въпросното чешко оръжие е трябвало да бъде продадено и доставено за украинската армия. Чешката полиция смята, че взривовете на амуниции е трябвало да се случат извън чешката територия, но нещо се е объркало. Според чешките източници, в случая с взрива в склада са намесени лица от отряд в ГРУ, за който се предполага, че е замесен и в отравянето на Сергей Скрипал през 2018 г. Предполага се, че същата част стои и зад отравянето на Емилиян Гебрев.

В събота вечер, по време на извънреден брифинг, чешкият външен министър Ян Хамачек директно сравни ситуацията с опита за отравяне с "Новичок" на двойния агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри през 2018 г.

"Като министър на външните работи на Чешката република реших да изгоня всички служители на руското посолство в Прага, които бяха ясно идентифицирани от нашите специални служби като служители на руските специални служби СВР и ГРУ (службата за външно разузнаване и военното разузнаване). В рамките на 48 часа, 18-те служители на руското посолство трябва да напуснат Чехия “, каза Хамачек.

Чешкият премиер Андрий Бабиш обяви, че разузнавателните служби са доказали участието на ГРУ в експлозия в склад за боеприпаси в село, намиращо се близо до град Злин, в източната част на страната през 2014 г.

„Въз основа на недвусмислени доказателства, получени по време на разследването за причините за експлозията, трябва да заявя, че има обосновано подозрение за участие на офицери от руското военно разузнаване на ГРУ, звено 29155, при експлозията на боеприпаси във Врбетица, при която възникна сериозна заплаха за много жители, но на първо място загинаха двама наши граждани - невинни бащи на семейства ", каза Бабиш. Той и първият вицепремиер обяснили подробно същността на въпроса на чешкия президент Милош Земан. "Днес информирахме президента Земан за този случай и за това, което се предлага да се направи. Президентът ни изрази абсолютната си подкрепа. Този случай се разследва допълнително от чешките компетентни органи. Чехия е суверенна държава и е длъжна да реагира правилно на този безпрецедентен факт “, каза Бабиш.

На свой ред Хамачек заяви, че разкритите обстоятелства при експлозията във Врбетице са основната причина за отказа му от работното посещение в Москва, планирано за 19 април, където той трябваше да обсъди с ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров възможността за получаване на руската ваксина Sputnik V. “Заедно с министър-председателя информираме за този случай нашите съюзници и партньори в Европейския съюз и НАТО и искаме тяхната подкрепа“, добави Хамачек.

От Москва определиха твърденията на Прага като абсурдни. Първият зам.-ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен. Агенция “Интерфакс” цитира дипломатически източник, според когото с експулсирането на 18 руски дипломати Чехия "очевидно е решила да затвори посолството си в Москва".

В същото време РИА Новости съобщава, че чешката полиция е обявила за издирване руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които Лондон заподозря в отравяне на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Прага не свързва официално двамата с гоненето на 18-те дипломати.

Според чешката полиция руските граждани се издирват заради разследването на "обстоятелствата на тежко престъпление", техните снимки са публикувани в Twitter.

Според полицията през октомври 2014 г. Боширов и Петров е трябвало да бъдат в Чехия: първо в Прага, след това в Моравско-Силезийския регион и Злинския регион.

„Лицата са използвали поне два документа за самоличност, като първо са били показани два руски паспорта на името на Александър Петров, роден на 13 юли 1979 г., и Руслан Боширова, роден на 12 април 1978 г. После са използвали молдовски паспорт на името на Николай Попа, роден на 18 юни 1979 г., и таджикски паспорт, издаден на името на Руслан Табаров, роден на 23 октомври 1975 г. ", се казва в съобщението.

Предполагаеми служители на руското военно разузнаване - ГРУ, бяха заподозрени и за отравянето на Алексей Навални през миналата година, както и за това на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари