Военните изпращат "честитки" на служилите в Българската армия

149
В Русе много хора алармираха, че са получили известия за явяване в офиса за военен отчет
В Русе много хора алармираха, че са получили известия за явяване в офиса за военен отчет

В Русе много хора алармираха, че са получили известия за явяване в офиса за военен отчет

Деян Иванов е получил повиквателна заповед от Българската армия, за което съобщи той в социалните мрежи. Иванов е бил в редиците на войската до 2018 г., но вече 5 години не е част от нея.

В поста си Иванов пише, че е получил обаждане на 21 септември от военното окръжие, че трябва да получи повиквателна. След като я е получил, той е попитал за каква повиквателна става въпрос.

В повиквателната не фигурира срок за явяване, а напротив: място за извозване - кметството, място за дислокация - регионална складова база на Сливен, има дори ВОС.

Служителят на военното окръжие е бил кратък и точен в отговора си: "Като заповядат от НС да се извърши мобилизация, ти вече знаеш къде да се явиш и какъв ще бъдеш."

Иванов коментира, че с две думи, от мобилизация и бойното поле го дели само решение на Народното събрание.

Той не е единственият българин, който е получил повиквателна за мобилизация в последно време. През август 2023 г. стана ясно, че Министерството на отбраната е изпратило повиквателни на над 1000 военнослужещи от запаса.

Властите не са коментирали причините за изпращането на повиквателните.

Възможни сценарии

Има няколко възможни сценария за това защо Деян Иванов е получил повиквателна заповед.

Единият сценарий е, че това е част от плановете на Министерството на отбраната за повишаване на готовността на Българската армия. През последните години страната ни се намира в сложна геополитическа обстановка, която изисква повишена бдителност.

Другият сценарий е, че повиквателната е свързана с войната в Украйна. Българското правителство е заявило, че е готово да изпрати военни в Украйна, ако бъде поискано от НАТО. В този случай повиквателните биха били част от подготовката за изпращане на български военни в Украйна.

Реакция на обществото

Постът на Деян Иванов предизвика широк отзвук в социалните мрежи. Някои хора коментираха, че това е нормална процедура, която се извършва редовно. Други обаче изразиха опасения, че това е началото на мобилизация за война.

Министерството на отбраната не е коментирало случая на Деян Иванов.

Освен Деян Иванов, и в град Русе много хора алармираха, че са получили известия за явяване в офиса за военен отчет. В някои случаи гражданите са получили и повиквателни заповеди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    59
    Войенен одчед
    Първо ще вземем трайно установили се: усрайнци, арменци, либийци, россияни, римляни, харабухи, сирийци, афгани, и накрая БЪЛГАРИ. Така че Пенчо да стяга мешката.
  • 6
    58
    Само Минавам
    ЗАКОН ЗА РЕЗЕРВА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 95. Запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв. Да ми наложат запор, защото добровоно нито ще отида, нито ще им дам пари!
  • 8
    57
    70
    Клел съм се пред БНР и БНА, към рЪб и ба нямам никакви ангажименти. Ще ме хванат за шперца... а и оръжията стрелят накъдето ги насочиш, не накъдето им се ще на някои предатели на България.
  • 3
    56
    Стига глупости
    Една бележка и вече голяма драма. Хвърляй в кошчето и това е. Какво ще стане? Ще ми пратят трима от военна полиция ли? Като си знам съседа от петия етаж, военен полицай, с по един шамар ще ги приспя. Ще ми пратят 10 военни полицая ли? Ама то аз съм един. Ако трябва да съберат 100 000 като мен? Хвърляй в кошчето бележката и не се тормози с глупости.
  • -3
    55
    До 54
    Сталин ли имаш предвид или Путин??
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари