Повечето родители в ОУ "Любен Каравелов" са съгласни децата им да бъдат тествани

1
В СУ „Любен Каравелов“ има 11 паралелки от 1 до 4 клас. Според директора Веселка Николаева първите резултати от допитванията показват, че 35% желаят децата им да се тестват. При втората анкета, която упоменава, че тестовете са щадящи, желаещите вече са 85%
В СУ „Любен Каравелов“ има 11 паралелки от 1 до 4 клас. Според директора Веселка Николаева първите резултати от допитванията показват, че 35% желаят децата им да се тестват. При втората анкета, която упоменава, че тестовете са щадящи, желаещите вече са 85% Видео: NOVA

Какви са нагласите преди началото на процеса с тестването на най-малките ученици?

От днес започва разпределението на щадящите тестове из училищата. Тестването на учениците ще става само след декларирано съгласие на родителите. Те трябва да попълнят документа и да го предадат онлайн или лично в училището. Ако над 50% от родителите не са съгласни децата им да се тестват, то целият клас ще остане в онлайн обучение, припомня NOVA.

На този фон в Русе вече е проведено проучване за нагласите на родителите

В СУ „Любен Каравелов“ има 11 паралелки от 1 до 4 клас. Според директора Веселка Николаева първите резултати от допитванията показват, че 35% желаят децата им да се тестват. При втората анкета, която упоменава, че тестовете са щадящи, желаещите вече са 85%.

Според нея училището вече е провеждало хибридно обучение, но при този случай учениците онлайн само наблюдават, а не участват активно в часа.

Председателят на СБУ Янка Такева смята, че родителите трябва да изследват децата си.

"Много родителски организации скочиха срещу нашето предложение, затова бе взето решението тестването да се извършва само в училище", подчерта тя.

По нейните думи учителите ще бъдат затруднени да преподават едновременно онлайн и присъствено. Затова апелира да се помисли за преструктуриране на учебната програма за седмиците, в които ще има тестване.

От своя страна Ваня Кастрева, началник на РУО-София, обясни, че не е разписано в заповедта родителите да тестват децата си вкъщи, а пробовземането може да стане само в училищна среда.

"Учителите със зелен сертификат няма да бъдат тествани, а тези без - ще бъдат, според организация на училището. Здравните власти увериха, че няма риск болно дете да зарази учител, защото има достатъчно предпазни мерки", каза още тя.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари