Повече от половината сирене на пазара е тъпкано с палмово масло

0
Експерти уточниха, че производители добавят ензима трансглутаминаза, които абсорбират водата и я карат да се "втвърди"
Експерти уточниха, че производители добавят ензима трансглутаминаза, които абсорбират водата и я карат да се "втвърди" Видео: Нова Телевизия

"Повече от половината сирена съдържат над 60% вода".

Това заяви председателят на „Активни потребители” Богомил Николов, след като изследване на асоциацията разкри, че три четвърти от сиренето на българския пазар не отговаря на написаното на етикета, предаде Нова Телевизия.

Експертите установиха, че за продажба се предлага недобре узряло сирене, сирене с големи количества вода или такова, в което има чужди мазнини като например палмово масло.

"Това е много вредно и лъжливо. На етикета пише "сирене", но всъщност не става дума за млечен продукт, а за нещо вегетарианско", категоричен бе председателят на "Активни потребители" Богомил Николов, като призна, че за самия него е трудно да различи като вкус "истинското" сирене от некачественото. 

Димитър Зоров уточни, че производители добавят ензима трансглутаминаза, които абсорбират водата и я карат да се "втвърди", а благодарение на ароматизатори и оцветители сиренето придобива подходящия вкус и цвят.  

Качественото краве сирене струва 12-13 лева килограма, допълни той. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари