Повече от половината пенсии останаха без увеличение

31
Не се преизчисляват отпуснатите след края на 2021 година пенсии
Не се преизчисляват отпуснатите след края на 2021 година пенсии Снимка: iStock

Най-много възрастни са взели между 50 и 100 лева отгоре

Половината пенсионери са без увеличение на парите за старост. Това беше ясно още когато се обяви вдигането на пенсиите от 1 октомври, защото идеята на тази актуализация е да се намали разликата между размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии и тези от последните години. 45,3% са тези, чиито пенсии са вдигнати, съответно – 55,7% са без лев отгоре. Увеличените пенсии са със суми между 10 и 200 лева, пише "Телеграф".

Сметки

Докато през юли увеличението беше средно 10% за всички пенсии, то октомврийското осъвременяване на пенсиите е много индивидуално, защото за основа се взема размерът, на който е отпусната пенсията. При новата формула пенсиите се актуализират със средния осигурителен доход за 12-те месеца преди отпускането им. Тези, които са отпуснати до 31 декември 2007 г., са преизчислени със средния осигурителен доход за 2007 г. от 398,17 лв. Така определеният размер на пенсиите се увеличава, като за всяка година след отпускане на пенсията се прилага процент, равен на по-голямата стойност между нарастването на средния осигурителен доход и инфлацията.

Щета

През октомврийското увеличение са минали отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии - осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност. Без стотинка отгоре ще останат по дефиниция, отпуснатите след 31 декември 2021 г., както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, изчислени в процент от социалната пенсия за старост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    18
    Новите обещания.
    Увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната работна заплата от 1 януари догодина или увеличаване на 860 лева, както и повишаване с 20% на пенсиите, за който оцелее тази зима.
  • 5
    17
    Има ли друга такава държава?
    На някои пенсионери увеличение с 600 лв., на други нито стотинка. Къде е справедливостта?
  • 2
    16
    Колкото - толкова ...
    Вероятно увеличението е и за онези, които след пенсионирането са продължили да работят и са осигурявани. Всъщност има и много въпросителни, на които дори и НОИ не може да ти отговорят - гледаш едни таблици и нищо не се разбира. Както са го казали македонците: "Дръж народа в мъгла, за да му е ясно положението!" ...
  • 5
    15
    Разочарована от...
    Защо не се споменава нищо за увеличението на старите високи пенсии с 300 до 600 лева, а се пише и говори само за увеличението на старите ниски пенсии с 10 до 200 лв. Пенсионерка съм от 2017 година с 42 години стаж без стотинка увеличение.
  • 5
    14
    Петранка Ненова
    Че много хубаво направиха.Голямо геройство,малките пенсии ги оставиха без нищо,а големите ги вдигнаха дори с по 130лв някой.Това е нашата крраведлива България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари