Повече от 60 домакинства в Русе посрещат зимата с екологично отопление

0
Следват още 1388
Следват още 1388 Видео: Русе Медиа

Следват още 1388

Първите 63 домакинства в Русе, одобрени по програма LIFE за подмяна на отоплителните си уреди, ще посрещнат зимата с ново екологично отопление. Те са пилотни по проекта, свързан с чистотата на атмосферния въздух, а след април 2021 г. ще могат да кандидатстват още 1388 домакинства, съобщи началникът на общинския отдел „Екология“ Василена Панкова, предава Русе Медиа.

Старите отоплителни уреди на дърва и въглища се вземат от общината, за да бъдат рециклирани и да не се ползват отново.

Проблем в първата фаза беше малкият териториален обхват, в който кандидатстваха домакинствата. Очаква се той да бъде разширяван във всяка следваща покана, които ще бъдат общо три, за да може да достигне до по-голям брой хора. Принципът на кандидатстване ще бъде същият като в пилотната фаза. Задължително трябва да се живее в жилището, трябва да се посочи колко от хората живеят, за какъв уред кандидатстват. Отново ще бъде използван онлайн калкулаторът, който да помага за по-добрия уред за тяхното домакинство, тъй като той трябва да бъде оразмерен спрямо това колко стаи ще се отопляват, което важно за последващата експлоатация на уреда“, обясни още Василена Панкова.

Едно от най-важните условия е да се изградят инсталациите до жилищата. Това е ангажимент на потребителите, тъй като по проекта се осигуряват безплатно само отоплителният уред, доставка, монтаж, 5 години гаранция и обучение на гражданите как да работят с него. „Тези, които кандидатстват за газ, трябва предварително да погледнат дали има изграден до улицата до тях газопровод, за да може да се направи след това само довеждащата инфраструктура до самия имот. Много голяма част от домакинствата в пилотната фаза не бяха изпълнили довеждащите тръби до отоплителните уреди, минахме през всички, направи се оглед и предписания. За да може уредът да се ползва адекватно и да важи 5-годишната гаранция, трябва да бъде добре направена самата инсталация, и то в съответствие с уреда“, каза началникът на отдел „Екология“.

По проекта вече са доставени и двете станции за замерване на фини прахови частици, които работят в тестов период. Освен да замерват концентрацията и превишенията, те позволяват да се направи качествен анализ от кой сектор са самите фини прахови частици – дали от битовото отопление или от автотранспорта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари