Повече от 3 милиарда лева е бюджетният излишък у нас

0
Според финансовото министерство превишението се дължи на положителното развитие при приходите и на сравнително ниското изпълнение на разходите
Според финансовото министерство превишението се дължи на положителното развитие при приходите и на сравнително ниското изпълнение на разходите

Очаква се бюджетният излишък да достигне рекордните за последните 8 години 3,267 млрд. лева към края на юли, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. 

През първите седем месеца на годината бюджетният излишък беше в размер на 789,5 млн. лева, информира OFFNews. 

Според финансовото министерство превишението се дължи на положителното развитие при приходите и на сравнително ниското изпълнение на разходите в резултат на отлагане на голяма част от инвестиционните разходи за последното тримесечие на годината.

Оттам допълват, че значителна част от излишъка - 1,7% от БВП, се дължи на перото "европейски средства", а именно на възстановяване на средства за сертифицирани разходи за стария програмен период и получаване на авансови плащания за новия.

От ведомството са категорични, че "добрите параметри по изпълнението на приходите и липсата на сериозен натиск от страна на разходите до момента дават основания да се очаква, че в годишен план ще може да се реализира по-голямо от планираното подобрение на бюджетния дефицит".

Според данните на МФ данъчните постъпления и осигуровките в хазната за първото полугодие са нараснали с 1,2 млрд. лв. - с 9,8%, в сравнение със същия период на миналата година. 

Постъпленията от ДДС пък са в размер на 4,36 млрд. лв. - с 409 млн. лв. повече в сравнение с първите шест месеца на 2015 г. При постъпленията от сделки в страната ръстът дори е по-голям – с 609 млн. лв., но той се компенсира частично чрез перото "ДДС от внос" заради драстичния спад в цената на суровия петрол.

Приходите от акцизи са в размер на 2,38 млрд. лв. и бележат сериозен ръст спрямо същия период на 2015 г. - с 374 млн. лв. или 18,6%, допълват от министерството.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари