Повече от 100 русенчета участваха в Европейската седмица на програмирането

0

Истински фурор сред учениците предизвика роботчето "Марти"

В рамките на „Европейска седмица на програмирането 2022“ нашите системни администратори се срещнаха с повече от 100 деца от русенските училища ОУ "Олимпи Панов" и ОУ „Христо Смирненски“, за да повишават мотивацията на учениците да изучават компютърни науки. Специалистите направиха демонстрации пред децата с пчеличките роботи Bee-Bot. Тези "симпатяги" от ранна възраст развиват алгоритмичното и пространствено мислене у децата и са от голяма полза за по-нататъшни занимания с цел надграждане.

Истински фурор сред учениците предизвика роботчето "Марти". Той е уникален по рода си, интелигентен и създаден да помогне на най-малките да изучават кодирането по лесен и забавен начин. Роботът разполага с интерактивни сензори, които определят неговата позиция, наклон, близост и сила. Има и вграден високоговорител. Марти може да говори и да възпроизвежда звуци, да усеща, и дори да се ръкува. Гъвкавият дизайн му позволява да ходи, танцува, да се обръща и да рита. За да извършва всички тези действия, той може да бъде програмиран със Scratch, Python или Javascript.

Не по-малко интересен е и роботът Финч. Насочен е предимно към деца от началните класове, но може да се използва и от подрастващи, тийнейджъри и студенти при първите им стъпки в програмирането. Роботите са лесни за управление и навигация. Целта на демонстрациите е да развие логическото, стратегическото, критическото мислене, въображението и компютърните умения на подрастващите. Това допринася за повишаване на интересът към технологиите, техническите науки и математиката, като по този начин хората с интерес към програмирането. 

Европейска седмица на програмирането 2022" продължава до 23 октомври, като са предвидени още вълнуващи срещи с ученици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари