Потвърдиха връзката между витамин D и COVID-19

4
Учени доказаха, че половината от хората, които са имали дефицит на витамин D, преди да се заразят с COVID-19, са развили тежко заболяване
Учени доказаха, че половината от хората, които са имали дефицит на витамин D, преди да се заразят с COVID-19, са развили тежко заболяване

Доказаха корелацията между нивата на витамина и тежкото протичане на инфекцията

Израелски учени съобщиха, че са открили "поразителни" разлики в шансовете да се разболеят сериозно от COVID-19 пациенти, които са имали достатъчни нива на витамин D преди да се заразят, в сравнение с тези, които са имали недостиг. Проучване, публикувано в четвъртък в изследователското списание PLOS One, твърди, че около половината от хората, които са имали дефицит на витамин D, преди да се заразят с COVID-19, са развили тежко заболяване. Само 10% са тежко заболелите от тези, които са имали достатъчни нива на витамина в кръвта си, разкрива публикация в Business Insider, цитирана от Списание Осем

Известно е, че витамин D е жизненоважен за здравето на костите, но защитната му роля срещу тежкия COVID-19 се обсъжда все по-задълбочено през последните две години. Изследването е първото, което анализира нивата на витамин D преди хората да се заразят с COVID-19. Д-р Амиел Дрор, един от авторите на публикацията и лекар в Медицински център Галилея, заявил пред Times of Israel: „Забележително е откритието ни - да регистрираме разликата в шансовете да се разболееш тежко при липса на витамин D".

Резултатите са следствие от наблюдението на 253 души, приети в Медицински център Галилея в Нахария, Израел между 7 април 2020 г. и 4 февруари 2021 г. - период преди да се появи силно заразният вариант Omicron.

Според Дрор витамин D помага за укрепване на имунната система при справяне с вирусите, които атакуват дихателната система. Повечето витамин D идва от пряка слънчева светлина върху кожата. Намира се и в храни като мазна риба, гъби и яйчни жълтъци, както и в различни хранителни добавки.

Нивата на витамин D от повече от 20 нанограма на милилитър се считат за достатъчни за повечето хора, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията – което е и еталонът, използван от учените от университета Бар-Илан и Медицински център Галилея.

Израелските изследователи предупредиха, че витамин D е „едно парче от сложния пъзел“, лежащ в основата на тежкия COVID-19, в допълнение към съпътстващите заболявания, генетичната предразположеност, хранителните навици и географските фактори.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари