Потвърдиха автентичността на картина на Караваджо за 120 милиона евро

0
Близо 400 години се смяташе, че платното е безвъзвратно загубено
Близо 400 години се смяташе, че платното е безвъзвратно загубено Видео: Ройтерс

Независими експерти потвърдиха автентичността на картината на италианския ренесансов художник Микеланджело да Караваджо "Юдит обезглавява Олоферн", предаде БГНЕС. 

"Това е невероятно, но всичко сочи, че картината наистина е оригинална", казва ръководителят на екипа от експерти, известният изкуствовед Ерик Тюркуен. Според него, стойността на този шедьовър на Караваджо може да достигне 120 милиона евро.

Близо 400 години се смяташе, че платното е безвъзвратно загубено. Точно преди две години - през април 2014 г. обаче картината е открита в Тулуза, в югозападната част на Франция. Тя е открита случайно – творбата на великия италиански художник е намерена на тавана на една къща. Нейният собственик, които искал да разбере откъде капе вода от тавана, се натъкнал на помещение, в което никога не е влизал. Там той видял една стара картина, на която е изобразена библейската сцена - еврейската вдовица Юдит обезглави асирийския пълководец Олоферн, , за да защити обсадения си град.

Караваджо е нарисувал две версии по мотива от библейската притча. Първата версия била сътворена в Рим през 1588-1589 година и се съхранява в римската галерия "Палацо Барберини". За местонахождението на втората версия на картината, нарисувана в Неапол десет години по- късно, не е било известно нищо от началото на XVII век.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари