Потресаващият случай в Стара Загора и българското правосъдие

0
Странно процесуално поведение предвид данните за лице с висока обществена опасност, коментира адвокат Димитър Марковски
Странно процесуално поведение предвид данните за лице с висока обществена опасност, коментира адвокат Димитър Марковски

Странно процесуално поведение предвид данните за лице с висока обществена опасност, коментира адвокат Димитър Марковски

Потресаващият случай в Стара Загора предизвика сериозен обществен гняв. Но в един момент възбудата ще спадне, политиците ще се кротнат, статусите във Фейсбук също. Какво трябва да се случи, за да има дълготрайна промяна?

Може ли да бъде наречена "правосъдие" система, която се задейства под натиск - все едно дали идва от обществото или от задкулисието? Крайният резултат със сигурност не е удовлетворяващ, а причината е, че в своите действия магистратите не са ръководени от фундаменталните принципи на независимост, безпристрастност и почтеност, а от страх. В първия случай страхът е за креслата им, които общественият гняв може да разклати, във втория се страхуват от онези, които са ги поставили в същите тези кресла, пише Емилия Милчева в Дойче Веле.

Дори общественият гняв да постигне някакъв резултат - например повторно задържане на насилник, това е временно състояние. После възбудата спада, протестните шествия спират, политиците се кротват, статусите във Фейсбук също, но системата е все така непроменена - само е проявила висок вискозитет.

"Лека телесна повреда"

В края на юни в Стара Загора 26-годишен охранител на известна чалга дискотека в града с предишни провинения, заради които има присъда за нанасяне на лека телесна повреда, първоначално заплашва, а после изпълнява заканите си спрямо 18-годишна ученичка. На 24 юни ѝ пише: "Направо те убивам", на следващия ден: "Ще ти закача главата", на третия нахлува в дома на момичето и извършва престъплението - пребива я, счупва ѝ носа, нарязва тялото ѝ с макетно ножче и обръсва до кръв главата ѝ с машинка.

Случаят не е бил отразен в полицейския бюлетин - пресцентърът някак го пропуснал. Гневът на гражданите избликна, след като майката на момичето публикува снимки от оказаната лекарска помощ на дъщеря ѝ след месец мълчание от институциите. А окръжни съдии в Стара Загора пуснаха на свобода бияча, който беше с мярка за неотклонение задържане под стража. Странно процесуално поведение предвид данните за лице с висока обществена опасност, коментира по bTV адвокат Димитър Марковски. Прокуратурата квалифицира деянията му като средна телесна повреда, районният съд го задържа, защото преценява, че има доказателства за това, но след обжалване окръжният го пуска на свобода. Причината - медицинската експертиза квалифицира деянието като "лека телесна повреда". 400 шева.

Що за "вътрешно убеждение"?

Магистратите решават делата си съобразно вътрешното си убеждение и закона. "Вътрешното убеждение" не означава субективно мнение на съдията, а убеденост, след като е разгледал всички доказателства в тяхната цялост, многостранност и обективност, ръководейки се от закона. От една страна съдията следва да е независим в оценката на доказателствата по вътрешно убеждение, от друга - то трябва да е проявление на справедливостта.

Ако съдиите и прокурорите са почтени хора, верни на принципите на правовата държава, с морал и интегритет, който не е ерозиран от корупция и натиск при формиране на вътрешно убеждение, правораздаването в България щеше да създава усещане за повече справедливост. Не да мирише на поръчки.

Тримата окръжни съдии в Стара Загора, пуснали на свобода бияча, се доверили на експертизата за "лека телесна повреда" и от радара на вътрешното им убеждение изпаднали съдебното минало на извършителя, нахлул в дома на жертвата, садизмът му, както и обругаването и унизяването на момичето. Сега ще трябва да коригират вътрешното си убеждение в съответствие с новите доказателства и тези, които са пропуснали. Наблюдаващият прокурор съобщи, че е назначена петорна съдебно-медицинска експертиза от трима съдебни лекари, хирург и естетичен хирург - "за да установят дали е налице обезобразяване, което отново е средна телесна повреда".

Момичето не говори от месец - и това не е телесна повреда, а психотравма за цял живот. С нея работят психолози, но както сподели майка ѝ по БНР: "Засега тя е затворник в самата себе си, в собствения си кошмар."

Политически декларации и обещания

Жертвата мълчи, но насилието срещу нея отпуши словото на политиците, които скоро влизат в кампании за местни избори. Същите, които инструментализираха правосъдието за частни нужди, сега са гласовити за справедливост. Депутатът от ДПС Делян Пеевски настоя "Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) да се самосезира незабавно и да извърши собствено разследване на магистратите, освободили садиста". Пеевски отиде още по-далеч с обещанието, че първата работа на парламента наесен е да смени ВСС, който е с отдавна изтекъл мандат. Тази заявка обаче буди недоумение, тъй като конституционното мнозинство смята изборът да се състои след приемането на промените в Конституцията. Обещаха ги за края на 2024 г., а това означава, че новите Висш съдебен съвет, Прокурорски съвет и главен прокурор ще са възможни идната пролет.

И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди "чудовищния акт", изтъквайки, че ето затова е бил приет законът за домашното насилие. Само че случаят в Стара Загора не попада в обхвата му. Причината я назова бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова от ПП-ДБ, положила много усилия за проекта: "Много популистки гласове попречиха да бъдат дефинирани онези случаи, където има установени интимни отношения между двама души, но те не живеят под един покрив". Сега тя обещава корекции наесен.

Хората искат справедливост

Когато и да бъдат приети промените в Конституцията обаче, най-трудната част от съдебната реформа ще е намирането на почтени магистрати с чисти ръце. Такива, за които няма да се появят офшорни сметки с мръсни пари, хотели по море, инициали в нечии тефтерчета, също и реплики като: "Шефе, ти си го избра!". Ако съдебната система не бъде прочистена и вместо справедливост за гражданите, отново се получи право за елитите, освирепяването и оскотяването ще вземат надмощие.

Сега в десетки градове българите се събират за мирни демонстрации заради случая в Стара Загора. След протестите на близките и роднините на загиналите в катастрофи по пътищата, сега е ред на жертвите на домашно насилие. И едните, и другите искат само едно - справедливост, не зависими страхливци в институциите, на които политици натискат копчетата

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Нищо потресаващо!
    Окр. прокурор на Ст. З. Дичо Атанасов по БТВ на 31.07.2023 г. обяви, че това е "нелеп инцидент"!? (виж 9':50" - 10':25") https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/49836/tazi-sutrin/tazi-sutrin-31-07-2023-g.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари