Потребителски неволи по празниците

0
Кои са най-драстичните нарушения в търговските практики?
Кои са най-драстичните нарушения в търговските практики?

Кои са най-драстичните нарушения в търговските практики?

Липсата на промоционални артикули и таксуването на намалени стоки на редовните им цени са сред най-честите проблеми, които потребителите обсъждаха във връзка с пазаруването по време на коледните и новогодишни празници. Наред с това, в една от веригите за хранителни стоки клиентите не са имали възможност да ползват полагащите им се ваучери за отстъпки, предоставени заради лоялност и натрупани суми от пазаруване при търговеца, разказа основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. Други потребители са имали неволи с дефектни стоки, неправилно начислени неустойки при прехвърляне при друг мобилен оператор и др.

Ако потребителят е привлечен в даден търговски обект с реклама за продукт в намаление, а впоследствие се окаже, че търговецът не осигурил количества, съответни на очаквания интерес, който е създал с рекламата, то това е нелоялна търговска практика. Нарушение и когато уж намалените стоки се таксуват на касата на редовните им цени. При по-голям пазар, както е около празниците, клиентите трудно успяват да проследят коректността при маркирането на всеки от артикулите и лесно може да се окажат подведени.

Направеният от „Ние, потребителите“ годишен обзор сочи, че сред най-драстичните нарушения и важните потребителски теми през 2023 година са:

  • Индексирането на цените на мобилните услуги при действащи договори, без право на отказ без неустойки

  • Принудителната продажба на пластмасови кутийки за храна от витрината на суперите, без алтернативи

  • Измами и нелоялни практики при предлагането онлайн на медикаменти и уреди за отслабване

  • Нарушаването на потребителските права при намаления и промоции на хранителни продукти, облекла, стоки за дома и др.

  • Как шринкфлацията "отхапва" от потребителските опаковки, а скимпфлацията неусетно влошава качеството на продуктите с цел намаляване на психологическия ефект от поскъпването на стоките заради инфлацията

  • Пропуските при резервации на туристически услуги и рисковете при сделки с нерегламентирани лица

  • Задължителното отдаване под наем на чадъри и шезлонги в комплект на плажа, което е нелоялна търговска практика, потвърдена от Министерството на туризма

  • Нелоялни практики на телекоми при телефонни оферти за подновяване на договора

  • Капаните на презентациите и договорите извън търговски обект

  • Клиентските карти за отстъпки и измамите в социалните мрежи, които събират лични данни

  • Влиянието на инфлуенсърите върху потребителското поведение

  • Навлизането на изкуствения интелект в потребителската сфера

  • Как идеята за кръговата икономика кореспондира с потребителското право

  • Новите законодателни инициативи на европейските институции в областта на потребителската защита относно безопасността и качеството на продуктите

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Indianec v BG
    С оглед на двойното поскъпване на пластмасовите опаковки, дали ще ми откажат да ми разсипят европейската салата в мои съдинки (както това става с храната за вкъщи)?! Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари