Пострадали разказват за живота след земетресението в Китай

0
"Къщите ни са изравнени със земята"
"Къщите ни са изравнени със земята" Снимка: Euronews Bulgaria

"Къщите ни са изравнени със земята"

Заобиколени от разрушения, роднините на жертвите на земетресението в Китай оплакват загубата на своите близки. В момента те са отседнали във временни подслони и при ниски температури високо в планините на Северозападен част на страната.

Множество къщи се срутиха при земетресението, ударило в понеделник вечерта, при което загинаха най-малко 131 души, а повече от 900 бяха ранени. Повечето от жертвите са в провинция Гансу, а останалите - в съседната провинция Цинхай. В село Янгва местният жител Хан Чжунмин събира това, което е останало от срутената му къща, построена едва преди шест години. Никой от тричленното му семейство не е пострадал, но всички трябва да останат в пункт за настаняване, пише Euronews Bulgaria.

"Къщите ни са изравнени със земята. Все още е проблем да си набавим достатъчно храна и да се стоплим, да не говорим за покрив."

Хан Фуджун, местен жител на селото

Двама братя от село Янгва в епицентъра на окръг Джишишан са загубили къщата си и член на семейството си при земетресението. По-големият брат Ма Ченгмин каза, че "изпълзял" от дома си, след като чул огромния шум от земетресението. В последствие видял, че къщата му е срутена. Снахата на по-големия брат Ма Ченгюн е загинала при земетресението.

"Опитах се да се върна, за да взема одеяло за внука си, и хванах единия край на одеялото и го издърпах навън, след като тухлите се вдигнаха."

Ма Ченгюн, 67-годишен жител на село Янгва

Около 10 часа след първоначалното земетресение е имало девет вторични труса с магнитуд 3,0 или по-висок, като най-големият от тях е бил 4,1 по рихтер. Органите за извънредни ситуации в Гансу отправиха призив за 300 допълнителни работници за издирвателни и спасителни операции, а служители на Цинхай съобщиха за 16 души, изчезнали при свлачища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари