Поставиха Гибралтар под пълна карантина

1
Гибралтарците ще могат да напускат домовете си, само за да работят, да правят основни покупки или да се разхождат с деца
Гибралтарците ще могат да напускат домовете си, само за да работят, да правят основни покупки или да се разхождат с деца

Правителството на Гибралтар постанови пълна карантина на населението за период от четиринадесет дни.

Причината е високият брой регистрирани случаи на COVID-19 през последните дни на полуострова, които достигнаха до 973, коментира агенция EFE, цитирана от Актуално.

Както заяви главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо в изявление, мярката ще означава, че гибралтарците ще могат само да напускат домовете си, за да работят, да правят основни покупки или да се разхождат с деца.

В това ограничение са включени и други изключения, като излизане по здравословни причини, деца и хора със специални нужди, споделено попечителство, оправдани посещения на възрастни или болни или разхождане на кучета.

Тези мерки са в допълнение към други вече приети, като например комендантски час или затваряне на търговска дейност на магазини за продукти, които не са от първа необходимост. Тази ситуация се налага, защото „вирусът се разпространява по-бързо, отколкото можем да го контролираме и не можем да позволим този натиск да нараства до точка на колапс. "

По този начин той подчерта, че общият брой потвърдени случаи, откакто Гибралтар е започнал тестването е 2 304.

Само преди месец, на 2 декември, цифрите бяха 5 нови случая дневно, но нарастването на инфекциите стана забележимо през последните дни, като вчера бяха заразени 92, а днес 172.

Пикардо призна, че "докато предприемаме мерки тук, видяхме някои жители на Гибралтар, решили да пътуват до Испания".

По отношение на присъствието на британския щам, Пикардо посочи, че "поведението на вируса, с толкова масивна вирулентност, предполага, че имаме работа с новия, по-инфекциозен вариант, но не можем да го потвърдим генетично".

Главният министър също така съобщи, че ваксината ще пристигне в Гибралтар от Великобриания на 9 януари, което ще позволи да се ваксинират около 5000 души, което е една шеста от населението на отвъдморското британско владение.

Това ниво на здравно покритие означава, по думите на Пикардо, че „на база „ на глава от населението “ провеждаме повече тестове, отколкото където и да било другаде по света“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари