Постъпили са три кандидатури за съдии в Конституционния съд

0
В парламентарната Комисия по конституционни въпроси са постъпили три кандидатури за съдии в Конституционния съд
В парламентарната Комисия по конституционни въпроси са постъпили три кандидатури за съдии в Конституционния съд Снимка: НС

В парламентарната Комисия по конституционни въпроси са постъпили три кандидатури за съдии в Конституционния съд

Със свое решение от 12 декември 2023 г. Народното събрание на Република България откри процедура за избор на двама съдии в Конституционния съд от квотата на парламента. В решението беше определено предложенията за кандидатурите да бъдат депозирани до Комисията по конституционни въпроси в срок до 11 януари 2024 г.

В рамките на срока в Комисията по конституционни въпроси са постъпили следните номинации:

1. Цвета Валентинова Рангелова, предложена от народния представител Костадин Костадинов;

2. Борислав Николов Белазелков, предложен от Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Надежда Йорданова и Никола Минчев;

3. Десислава Вълчева Атанасова, предложена от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Екатерина Захариева и Радомир Чолаков.

Документите на кандидатите и мотивираните предложения от народните представители са публикувани на сайта на Народното събрание: www.parliament.bg.

В изпълнение на нормативните изисквания предстои документите на кандидатите да бъдат изпратени в Главна дирекция „ГРАО“ към МРРБ за проверка за липса на друго гражданство, а за кандидатите, родени преди 16 юли 1973 г., и за съответната проверка от Комисията за разкриване на документи и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и РУМНО.

След получаване на изискуемите сведения ще бъде насрочено заседание на Комисията по конституционни въпроси за проверка на кандидатурите за допустимост, което се очаква да се проведе в рамките на следващата седмица. На това заседание ще бъде определена датата, на която ще се състои публичното изслушване на допуснатите кандидати.

Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, и професионални организации могат да депозират писмени становища по кандидатурите и въпроси, които да бъдат зададени на кандидатите по време на публичното изслушване. Възможност да поставят въпроси е предоставена и на средствата за масова информация. Становищата и въпросите следва да се отправят до председателя на Комисията по конституционни въпроси по пощата на адрес: гр. София, п.к. 1169, пл. „Княз Александър“ І, или по електронен път на електронна поща: [email protected]

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Русенец
    Деса курвата- топ изпълнение!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари