Последно сбогом с Дянко Марков - защитник на небето на София

0
Полковникът от запаса, ветеран от Втората световна война, си отиде на 99-годишна възраст
Полковникът от запаса, ветеран от Втората световна война, си отиде на 99-годишна възраст Видео: БГНЕС

"Дянко Марков спечели всичките си битки, защото беше духовно и душевно силен човек. Виден офицер, но и изключително смел и устойчив човек".

Това споделиха някои от дошлите на поклонението пред Дянко Марков, цитирани от БГНЕС.

Полковник от запаса, ветеран от Втората световна война, пилот-бомбардировач и защитник на небето на София – Дянко Марков почина на 99-годишна възраст. Той е носител на орден "За храброст", депутат в 37-ото и 38-ото НС, награден с почетен нагръден знак на Министерството на отбраната "За достойнство и чест".

"Дянко Марков беше един голям българин и ще остане такъв. За съжаление е една от последните големи личности, които свързват историята на XX в. на България с тази, която в момента живеем ние. Не го пречупиха нито концлагерите, нито комунистическите репресии, нито несправедливите клевети и обвинения, на които той се наслуша. Той беше не само виден офицер, но и изключително смел и устойчив човек и на това трябва да се научим - да не се огъваме пред трудностите, да обичаме Родината си, да сме почтени, да сме честни, да сме отворени към хората", каза арх. Миломир Богданов. По думите му, Дянко Марков е бил изключително доверчив, добронамерен и изключително достоен човек.

Кап. I ранг о.з. Васил Данов смята, че днес на младите за Дянков Мaрков трябва да се каже, че бил апостол на българщината, готов от младите си години да се жертва, ако трябва.

"Той спечелил всичките си битки, защото беше духовно и душевно силен човек", посочи Данов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Непознат
    Такива хора не се помнят Зависта и злобата ни кара да забравяме достойните хораЛек полет Българино.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари