Последен полет за Alitalia, компанията фалира

0
Фалитът на Alitalia говори за провала на дългогодишните опити на италианската държава, национални и чуждестранни инвеститори да спасят известната авиокомпания
Фалитът на Alitalia говори за провала на дългогодишните опити на италианската държава, национални и чуждестранни инвеститори да спасят известната авиокомпания Снимка: БГНЕС / Архив

Най-голямата италианска авиокомпания Alitalia, основана през 1946 г., престава да съществува поради фалит

 В 22:05 (23:05 ч. българско време) AZ1586 - последният полет на компанията, излетя от град Каляри на остров Сардиния и превози 177 пътници до международното летище Фумичино в Рим.

Полетът бе изпълнен от един от най-опитните пилоти на гражданската авиация в Италия, Андреа Джоя, който е в компанията от 1989 г. и е летял около 15 хиляди часа през това време, предаде Money.bg

От 15 октомври водещият авиопревозвач в страната ще бъде държавната компания Italia Trasporto Aereo (ITA), създадена през октомври миналата година с решение на италианското правителство. Тогава властите говориха за "инвестиране в бъдещето" и "рестартиране на системата за въздушен транспорт". Според тях създаването на ITA има за цел да подкрепи конкурентоспособността на националния бизнес и туризма.

Първият полет на ITA бе планиран за петък сутринта в 6,20 часа от летище Милано Линате до град Бари.

Фалитът на Alitalia говори за провала на дългогодишните опити на италианската държава, национални и чуждестранни инвеститори да спасят известната авиокомпания. Последният от тези опити дойде през август 2014 г., когато беше постигнато споразумение с Emirati Etihad Airways да му се продаде 49 % дял от италианския национален превозвач. Споразумението предвижда рекапитализация на Alitalia за обща сума от 1,158 милиарда евро, припомня vesti.ru.

На корпоративен референдум през април 2017 г. служителите на Alitalia отхвърлиха антикризисния план за развитие, предложен от новото висше ръководство на авиокомпанията. В резултат на това в Alitalia беше въведено кризисно управление, по време на което правителството отпусна заеми на обща стойност 1,8 милиарда евро на авиокомпанията, за да продължи текущите си операции. Общият обем на държавните финансови инжекции в Alitalia от 1974 г. възлиза на около 13 млрд. евро.

През септември тази година Европейската комисия стигна до заключението, че заемите, предоставени от правителството на Alitalia по време на управление при извънредни ситуации, са незаконни, тъй като противоречат на правилата на ЕС относно държавните помощи. По решение на Европейската комисия италианската държава трябва да събере тези пари от авиокомпанията с лихви.

Това не е единственият проблем с фалита на Alitalia. Трима извънредни комисари продължават да се разплащат с персонала на компанията, в която работят 10,5 хиляди души. Едва предната вечер те уведомиха работниците, че ще им бъдат изплатени втората половина от септемврийските им заплати, които досега бяха забавяни.

Кодовете на полетите на Alitalia и 52 от нейните самолети ще бъдат наследени от ITA, в която в момента ще работят около 2800 души.

Не е решен и въпросът с придобиването на марката Alitalia. Извънредните комисари искаха да получат 290 милиона евро за него, но ръководството на ITA досега е предложило само 90 милиона за марката на старата авиокомпания и нейните интернет домейни.

Късно в четвъртък вечерта стана известно, че е възможно да се постигне споразумение за придобиването на марката Alitalia от новата компания за 90 млн. евро. Благодарение на това новият превозвач ще запази известното име и буквено обозначение на полетите AZ.

През февруари 2020 г. вторият италиански въздушен превозвач Air Italy обяви ликвидацията си . Причината се дължи на "постоянни и структурни проблеми на пазара".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари