Посланикът на Индия се запозна с възможностите на русенския регион

0
Санджай Рана се срещна с областния управител на Русе
Санджай Рана се срещна с областния управител на Русе Снимка: Областна администрация - Русе

Санджай Рана се срещна с областния управител на Русе

Развитието на двустранните отношения между България и Индия обсъдиха днес областният управител на Русе Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев с извънредния и пълномощен посланик на Индия в София Н. Пр. Санджай Рана.

Акцентът по време на срещите беше поставен върху възможностите за задълбочаване на партньорството в сферата на икономиката, образованието и културата. По време на срещата областният управител Ковачев и заместникът му Георгиев представиха предимствата на русенския регион като акцентът беше поставен върху добрата транспортна свързаност и висококачественото висше образование, което предлага Русенският университет „Ангел Кънчев“. Според Ковачев Русе ще се превръща във все по-предпочитано място за инвестиции, поради ключовото си географско местоположение, както и заради реализацията на инфраструктурни проекти, които ще подобрят транспортната свързаност на региона. Сред тях са построяването на магистралата между Русе и Велико Търново и изграждането на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево. Областният управител отчете и наличието на отлично подготвени специалисти в редица сфери от обществения живот. „Усилията на българското правителство са ясно насочени към развитието на благоприятна за бизнеса среда“, заяви Ковачев пред първия дипломат на Индия в страната ни, като отбеляза, че той е готов по всякакъв начин да съдейства за привличането на нови инвестиции в региона. Според него от взаимен интерес би било развитието на фирми в сферата на ИТ технологиите, зелената енергетиката, земеделието, машиностроенето и електрическите автомобили. Той изрази надежда, че повече индийски компании ще поискат да правят бизнес в България. По данни на посланика двустранната търговия общо през 2022-2023 г. е нараснала до почти 700 милиона щатски долара, което е около два пъти повече от търговията през 2019 г. „През последните няколко години видях водещите индийски компании за информационни технологии и обработка на знания да установяват своето присъствие в България, използвайки българския ИТ талант“, сподели от своя страна Н. Пр. Санджай Рана. Ковачев и Георгиев съдействаха на посланика и за провеждане на срещи с водещи компании от Русе и региона.

Специално внимание по време на срещата беше обърнато и на възможностите за развитие на туризма и реализирането на съвместни културни мероприятия. Довечера посланикът ще присъства на откриването на изложбата „Ахимса: ненасилието“, която включва повече от 70 творби - живопис, скулптура, графика и фотографии. В изложбата участват някои от най-именитите български художници и скулптори. Експозицията представлява естествено развитие и надграждане на предшестващата изложба – „Махатма Ганди: Сила на истината“, посветена на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди. Областният управител пое ангажимент и за засилване на културното сътрудничество между Русе и региони от Индия. Колкото до сферата образованието Ковачев направи предложение за засилване на сътрудничеството в тази сфера и обучение на повече индийски студенти в Русенския университет. По данни на посланика индийските студенти в България са около 600, в Русенско индийците са едва около 10 души. Сред приоритетните за индийските студенти специалности са тези, които се предлагат в медицинските направления. Именно затова според Ковачев сътрудничеството с Русенския университет би могло да се задълбочи, като вниманието на индийските студенти може да бъде привлечено чрез богатия спектър на специалности, предлагани тук. Областният управител припомни, че сред тях са различни специалности в направление здравни грижи, като професионалната подготовка се подпомага много активно от двете университетски болници „Медика“ и „Канев“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До 1
    Глупако, не сравнявай индийците с мангалите, нямат нищо общо освен, че индийците са изгонили мангалите, понеже от тях нищо не става.
  • 1
    1
    Русенец
    ...запозна се с възможностите на региона и реши, че тука има много жиля3у за бране.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари