Посетители опитаха чорба по хилядолетна рецепта на Римския пазар

3
Възстановката се радва на голямо посещение днес
Възстановката се радва на голямо посещение днес Снимка: Русе инфо

На множество посетители се радва "Римският пазар" на крепостта "Сексагинта Приста" в Русе.

На възстановката, която продължава през целия ден, майстори и занаятчии представят млечни и пчелни продукти, сокове, вина, ръчно изработени бижута, рисувано стъкло, декорации, свещи, сувенири. Ученици от професионалната гимназия по облекло в града правят на желаещите римски прически.

В програмата участват и легионери от Първа тракийска кохорта, които демонстрират бойни техники и въоръжение от епохата на Древен Рим.

"Имаме много посетители. Вероятно, защото сме на открито и хората смятат това за безопасно - и то е така, дистанцията, както виждаме на табелите, е една мечка разстояние - т.е. над два метра. На всеки час има забавления. Пазарът е разнообразен", обясни директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов, предава БТА.

Той каза още, че възстановката дава възможност на посетителите да усетят духа на мястото.

"Те са на автентичната римска крепост, ядат истинска храна от времето на римляните и виждат как римските войни са изглеждали. Така скъсяваме дистанцията между времевите диапазони. Това един от начините хората да усещат мястото, за да могат да формират положително отношение и да дойдат отново тук", каза Ненов.

Посетителите вкусиха рибена чорба по хилядолетна рецепта, както и питиета.

"Рибената чорба е направена само с Доколумбови продукти. Разбира се, има много риба, дунавска вода, извадена от средата на реката - както обичаме да се шегуваме, а също целина, девисил, магданоз, лук. Това е основно, а като се готви за много хора, винаги става вкусна", обясни Искра Тодорова - етнограф в Русенския исторически музей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари