Поругаха паметника на граф Игнатиев във Варна

4

Бюстът и постаментът са залети с бяла боя, а паметната плоча е захвърлена на няколко метра встрани в градинката

Ден след 3-и март поругаха паметника на граф Игнатиев, който се намира в градинката между Драматичния театър "Стоян Бъчваров" и филиала на културната институция във Варна.

Бюстът и постаментът са залети с бяла боя, а паметната плоча е захвърлена на няколко метра встрани в градинката, информира Moreto.net.

Граф Игнатиев е спорна личност в историята ни, но си има своите градски пространства в почти цяла България.

От пресцентъра на ОД на МВР - Варна съобщиха, че сигналът е подаден малко след 11:00 ч. днес, а по всяка вероятност вандалският акт е извършен снощи.

Тепърва ще се установяват извършителите на посегателството.

Община Варна е уведомена и реагира своевременно за почистването на паметника.

Паметникът на граф Игнатиев се намира в Градската градина между Драматичен театър “Ст. Бъчваров” и филиала на театъра. Представлява гранитен постамент с надписи върху четирите му страни и бронзов бюст на граф Игнатиев. На лицевата страна на постамента в основата на бюста е поставен фамилният герб на Игнатиеви.

Паметникът е изграден в чест и в памет на голямата любов на граф Игнатиев към българите, проявена особено категорично на два пъти – веднъж след април 1878 г. и втори път, когато подготвил и подписал Сан Стефанския мирен договор.

След 1906 г., когато паметникът на граф Игнатиев във Варна бил осветен, градската управа направила около него китна градинка, която всяка следваща управа старателно поддържала, без значение какви власти и страсти владеят града. Всяка година на Трети март, след тържествената литургия, празничното шествие задължително се отбивало пред паметника, кметът казвал няколко добри думи за граф Игнатиев и всички заедно се отправяли към гроба на руските войници в Приморската градина. През 1945 г. тази традиция била прекратена, а през 1962 г. нелепо озеленителско решение прекарало алеята точно през градинката на паметника, превръщайки стъпалото на постамента в бордюрен орнамент. Паметникът обрасъл с дървета и растителност, хората не го виждали и забравили за него. На 17 януари 2002 г. по обяд група варненски патриоти се събрали пред паметника, почистили около него и организирали скромно тържество със заупокой по случай 170 години от рождението на граф Игнатиев. Така била възстановена паметта на граф Игнатиев във Варна. Следващите 12 месеца преминали в подготовка за облагородяване на пространството около паметника. Дейността на Гражданския комитет била подпомогната финансово от Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на 17 януари 2003 г. годишнината от рождението на графа беше чествана пред обновеното пространство на паметника, оградено с нова гранитна площадка и декоративна верига.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    6
    До 4
    А с руската пропаганда кога ще спрем??
  • 3
    5
    До 2
    Граф Игнатиев е свърде известна личност,за да се налага да се изписва с трите си имена.Навярна знаеш,че е наричан и "Руският княз на българите",както и че има известен наследник в Канада.
  • -2
    4
    Наблюдател
    Украинци псуват на майка българския президент, украинци посягат на историческите ни паметници, с ние се правим на големи добродушковци.Хайде стига с тая мундарска мекушавост.Баста!
  • -3
    3
    ето
    https://terminal3.bg/prestaplenijata-na-graf-ignatiev-sreshtu-balgarija/
  • 3
    2
    Николай Павлович
    Граф Игнатиев малко има няма ли си, или редакторът не го знае? Като преписвате, от време на време и се зачитайте тук таме!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари