Порожанов: Заразата от чума е установена от акредитирани лаборатории

0
Министърът и шефът на Агенцията по храните оправдават действията си за избитите животни
Министърът и шефът на Агенцията по храните оправдават действията си за избитите животни Видео: Novini.bg

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов бе категоричен, че заразата от чума по животните е била установена от лаборатории, акредитирани от независим орган, а не от него, предаде Novini.bg.

"Има двойно тълкуване на термина втори проби. Още тук искам да кажа, че ако днес съм казал втори проби, има се предвид пробите, които в момента взимаме в 20-километровата зона около тези пет населени места, за да се потвърди има или няма допълнително разпространение на болестта. Не се говори за проби, свързани с петте населени места, в които има подобни заболявания".

Може би ще се наложи да обясня и за термина „някои хора говорят“, че по този начин се укривали европари. Ако иска някой да каже нещо, да застане с думите си и да носи отговорност за това, което казва. Хората казват така, ама други казват иначе, е много лесно от гледна точка на това да се говорят неща, които не са достатъчно сериозни“, каза Порожанов във връзка със съмненията на БСП.

Д-р Дамян Илиев от БАБХ обясни подробно процедурата, по която са направени изследванията на животните в Странджанско и как е било решено да се евтанизират тези стада, при които бяха открити положителни проби за чума.

В началото, когато беше регистрирано заболяването - 19 юни, изпратихме проба в Института във Франция, където потвърдиха нашето становище. Това даде гаранции на всички наши партньори, че добре си вършим работата. Ако има нови положителни проби ще се удължи решението на ЕС за общините, където е открита. Това ще бъде лошо и ще докаже, че мерките които сме предприели не са били достатъчно ефективни и вирусът се е разнесъл. Това доведе до проверка в нашите лаборатории от френски експерти на място. Те не са направили забележки. 22 дни ще правим проби и ако няма опасност от болестта, ще позволим на хората да продават продукцията си“, подчерта д-р Илиев.

Най-напред като се откри чумата, решението на ЕС бе рестрикции в Бургас и Ямбол, след нашата намеса те ограничиха зоната само около границата с Турция“, разкриха от БАБХ.

Той каза още, че страната ни се стреми лабораторията ни да стане референтна и да се контролира на европейско ниво.

Източникът на чумата, според проучването е, че на 2 юни се е състоял фестивал на народната музика в Болярово, на който са присъствали и турски граждани с този период се е празнувал Рамазан. Имало е животни, които са гледани в задни дворове и под риск. Имаме подозрение, че заразата е тръгнала по този начин“, заявиха от БАБХ.

Министър Порожанов призна, че нашите производители ще имат проблеми с реализирането на млечната продукция след огнищата на чума у нас. По тази причина земеделското министерство ще ги подпомогне.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари