Порожанов потегля към регионите с чума

0
Умъртвяването на овце и кози е временно преустановено
Умъртвяването на овце и кози е временно преустановено

Умъртвяването на овце и кози е временно преустановено. 

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще посети всички населени места, където има открити огнища на чума. Обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол.

Премиерът разпореди на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни.

На министър Румен Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения.

В село Шарково стопани са излезли на протест и не разрешават на ветеринарните власти да евтанизират останалите в три стопанства 400 животни.

Умъртвяването на овце и кози е временно преустановено. Избиването на животните се наложи заради открито в района огнище на чума. Протестиращи от различни неправителствени организации и политически движения не допускат ветеринарите до животните.

В село Шарково са останали около 300 живи овце и кози, като тази сутрин е трябвало да бъдат умъртвени заради огнище на чума в съседното село Воден. Ветеринарите обаче не са допуснати до стадото от представители на неправителствената организация "Антимафия".

В момента в Шарково са пристигнали и представители на ВМРО и партия "Възраждане". Около 15.00 часа тук се очаква да пристигне земеделският министър Румен Порожанов. През последните три дни в селата Странджа, Крайново и Шарково бяха избити близо 2000 овце и кози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари