Пореден срив на електронен регистър изнерви фирмите

0
Информационната система на НСИ блокира подаването на отчети и на данъчни декларации пред НАП
Информационната система на НСИ блокира подаването на отчети и на данъчни декларации пред НАП Снимка: БГНЕС

Пореден срив на държавен електронен регистър изнерви фирмите. В два поредни дни - сряда и четвъртък, за часове блокира информационната система "Бизнес статистика" на Националния статистически институт. Там се подават всякакви документи, засягащи фирмите, включително и годишните отчети за дейността, за подаването на които крайният срок е 31 март. 

Модулът работи от 2009 г. и чрез него се отчитат годишно над 600 000 физически и юридически лица, пише вестник Сега.

Блокирането на регистъра на НСИ нанася двойна вреда на бизнеса, защото невъзможността да се подадат отчетите за дейността препятства и подаването на данъчните декларации за изтеклата 2018 г., и плащането на корпоративния налог, за които крайният срок също е 31 март.  Проблемът е, че неработещият модул "Бизнес статистика" на НСИ не може да генерира входящ номер на годишния отчет на дейността на предприятието, а без такъв номер НАП не приема годишната декларация за корпоративния данък. Професионалните счетоводителски форуми загряха от недоволство и опасения, че заради техническите засечки на информационната система на НСИ хиляди предприятия няма да успеят да декларират навреме корпоративните си данъци за миналата година и ще бъдат наказани с глоби и наказателни лихви, без да са виновни. 

От НСИ в четвъртък обявиха, че сривът на 27 март е продължил два часа следобед, а на 28 март - един час преди обед. Според счетоводители обаче достъпът е бил блокиран за много по-продължително време. Според обясненията на НСИ прекъсванията били по технически причини "вследствие на генериран огромен зловреден трафик". С хакерски атаки и зловреден софтуер обичайно се оправдават за гафовете и други администрации, работещи с електронни регистри - Търговския регистър, НАП, митниците, ДАНС, тол системата. После се оказваше, че проблемите са в лошо разчетените капацитети и качества на хардуера, като най-често сървърите не могат да поемат натоварването, типично за последните дни преди изтичането на даден срок. 

Например сайтът на ДАНС заби, когато всички фирми, институции, неправителствени организации и т.н. се втурнаха да предават планове за обучение на служителите си по Закона за мерките срещу прането на пари.  Сега НСИ обясняват, че  има голям трафик заради обичайната практика документите да се подават в последните няколко дни, което водело до по-ниска производителност на сървърите. 

На фона на поредните технически препятствия счетоводителите издигат две предложения. Едното е  да се "отвържат" двете системи на НСИ и НАП -  т.е. подаването на декларацията за корпоративния данък пред данъчните служби да не изисква посочване на входящия номер на отчета за дейността, подаден в НСИ. Другото предложение е сроковете за представяне на документите да бъдат удължени, защото фирмите нямат никаква вина, че администрациите не могат да осигурят непрекъсната работа на електронните си мрежи.

"Информационната система "Бизнес статистика" не е засегната и всички данни, постъпващи в нея, са защитени", успокояват от НСИ. За случая бил уведомен Националният център за действие при инциденти в информационната сигурност.

Дори и след уверенията на НСИ, че проблемът в системата е отстранен и тя е вече активна, продължиха сигналите за непрекъснатото й забиване и изхвърляне на потребителите.

Годишни отчети за дейност подават всички фирми - от еднолични търговци до бюджетни предприятия, банки, фирми в ликвидация. В тях се съдържат подробни справки за вида стопанска дейност, финансовите резултати, персонала, възнагражденията, инвестициите и мн. др. данни. Някои отчети надхвърлят 80 страници. 

ИЗВЪНРЕДНО

От НСИ припомнят, че отчети ще могат да се подават до 24.00 часа на 1 април, тъй като тази година 31 март се пада в неделя. Поради същата причина и НАП ще приема данъчни декларации за фирмените печалби на 1 април, които от тази година се подават само по електронен път. НСИ посочиха, че в двата почивни дни - събота и неделя, ще има дежурни служители за консултации, а телефоните са публикувани ТУК 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари