Поражение за Заев: Обявената за "българка" Данела Арсовска ще е кмет на Скопие

1
Развръзката е важна и за националната политика в Северна Македония
Развръзката е важна и за националната политика в Северна Македония

Развръзката е важна и за националната политика в Северна Македония

Досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов, от управляващите социалдемократи, най-вероятно губи поста от подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска.

Това сочат данните на македонската изборна комисия при над 50% преброени бюлетини, предава Дневник.

Предстои потвърждаване на резултата, но разликата между двамата не пада под 15 хил. гласа в полза на Арсовска в последния час.

Развръзката е важна и за националната политика в Северна Македония. Преди почти седмица премиерът Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка, ако неговият Социалдемократичен съюз (СДСМ) изгуби Скопие. Срещу Арсовска в последната седмица имаше и нападки заради предполагаемото ѝ българско гражданство, прераснали в заиграване с антибългарски настроения.

Предстои Заев да коментира, но резултатът от днешния балотаж на местните избори утвърждава тенденцията за прекрояване на политическата карта в полза на ВМРО-ДПМНЕ, започнала с първия тур на 17 октомври.

И в предимно албанския град Тетово основният коалиционен партньор на партията на Заев, ДУИ, претърпя поражение, вече признато от досегашния кмет Теута Арифи. На нейно място ще управлява града Билал Касами, лидерът на "Беса" - по-малка партия, с която Заев се бе коалирал предизборно на парламентарния вот миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари