Поляк взе булка от Масларево с кон и каруца

2

Жени Ташева и полякът Якуб Михалек се ожениха в Масларево по стара българска традиция.

Сватбата им съживи селото и за нея ще се говори дълго. Вместо на стадиона обаче, както бяха замислили, те направиха тържеството си в едно от заведенията на площада, пише Борба. Венчавката извърши кметицата Петранка Маринова.

Церемонията започна в петък привечер с Менделсон, след което бяха пуснати двата химна на България и Полша, а бащите на младоженците носеха знамената на двете държави. Естествено, младите минаха по бяло платно, украсено с цветя. След като си казаха „да“ пред около 60-те гости от двете държави, Жени, естествено, успя да настъпи Куба, както му казват всички, а по-късно да вземе и по-голямото парче от питата.

Младоженецът взе невестата си с кон и каруца, на която бяха написани имената на младата двойка. Така те преминаха през селото и още тогава събраха очите на местните, които по-късно излязоха на площада да гледат венчавката, която се проведе пред кметството. Жени и Куба бяха облечени в бяло и синьо, а в тези цветове бе и дизайнът на празненството.

Кметството в Масларево бе осигурило 20 пейки от общината, на които седяха гостите, за да се любуват на сватбата, каквато селото не бе виждало от много години. За цялото тържество се бе погрижила местната жителка Сашка Петрова и съпругът й, които със своя оркестър „Лайф“от Свищов ръководеха церемонията и веселиха до късно сватбарите.

Жени и Куба спазиха традицията и той я взе с каруца.

Младата двойка подари на всички гости по еддно дръвче Пауловния, , която пречиства въздуха и е медоносна.

Дарът на новото семейство е в синхрон с тяхната идея да си направят пчелин в Масларево, където ще живеят в собствена къща. Като начало на пчелина местният ветеринарен доктор д-р Васил Василев, който е и общински съветник, и неговото семейство им подариха един кошер.

Кметицата на селото пък ги изненада с три ракли, в едната от които имаше три слончета за сладък живот. В другите те да си сложат акта за брак, а в третата да държат семейни реликви, им пожела Петранка Маринова.

Историята на Жени Зашева и Якуб Михалек пък е любов от пръв поглед по време на гурбет, за което „Борба“ разказа в края на юли. В Холандия тя работела в един гъбарник и там се запознала с Куба, както му викат всички.

Все се шегувала с колегите, че чака някой със сини очи и руси коси, за да го вземе за мъж. Било през януари 2018 г., когато той започнал работа. Още първия ден, когато Жени го видяла, му казала, че… него е чакала цял живот.

Било любов от пръв поглед, както по филмите. След няколко месеца той я завел на едно езерце и й казал, че тя е всичко, което е искал. Година по-късно й предложил брак. Сега вече вдигнаха и сватба и се надяват повече да не ходят на гурбет.

А освен това Жени сбъдна детската си мечта, да се ожени на село, където е всичко, което тя обича…

Източник: БорБа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари