Полският министър по европейските въпроси подаде оставка

1
Конрад Шимански потвърди в сряда, че напуска поста си незабавно
Конрад Шимански потвърди в сряда, че напуска поста си незабавно Снимка: БТА / АП

Шимански каза, че напускането му е съгласувано с премиера

Полският министър по европейските въпроси Конрад Шимански потвърди в сряда, че напуска поста си незабавно, предаде за БТА полската агенция ПАП.

Запитан какви са причините за решението му, Шимански обясни, че дълго време се е опитвал да постигне намаляване на напрежението в различни спорове, но в много случаи това е било безуспешно. Той каза още, че напускането му е съгласувано с премиера.

„Въпреки това, този фундаментален спор (за върховенството на закона – ПАП) постоянно се натъква на различни пречки, както в Полша, така и в Брюксел“, продължи Шимански.

Той добави, че този „фундаментален спор“ се отнася до „сериозното противоречие относно това как да се прилагат принципите на върховенството на закона в държава-членка“. Според Шимански несъгласието е вредно както за Полша, така и за ЕС и че в идеалния случай трябва да бъде преодоляно. Той уточни, че в рамките на ЕС няма спорове относно значението на самия принцип на върховенството на закона.

„Това е ключов принцип както за полската конституция, така и за договорите на ЕС“, каза той. „Имаме обаче спор за това какво означава при много конкретни, определени обстоятелства и това е спор, който продължи много дълго време, свързан е с много... разходи и би било добре да го прекратим. За това е нужна добра воля и от двете страни“.

Шимански също така каза, че спорът за върховенството на закона е многостранен.

„За съжаление през годините спорът се разрасна в много посоки“, каза той. „Определено не може да се сведе просто до това върху какво да стъпи Националният план за възстановяване.“

Европейската комисия одобри Националния план за възстановяване на Полша в началото на юни, отваряйки пътя за Варшава към 23,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 11,5 милиарда евро нисколихвени заеми. ЕК обаче е в конфликт с управляващата партия "Право и справедливост" и замрази достъпа на Варшава до средствата, докато Полша не отговори на няколко ключови изисквания на върховенството на закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    актуален виц
    Извънземният нападателен отряд е готов за атака. - Ще започнем война със Земята, като атакуваме Полша! - Генерале, защо точно Полша? - Никаква идея, полковник. Било някаква традиция на тази планета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари