Полският министър на селското стопанство подаде оставка заради вноса на зърно от Украйна

2
Оставката идва заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 година
Оставката идва заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 година Снимка: ЕПА / БГНЕС

Оставката идва заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 година

Полският министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик подаде оставка заради растящия гняв на фермерите в страната срещу вноса на зърно от Украйна, което въздейства негативно на цената на полската земеделска продукция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ковалчик обяви, че подава оставка заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 година. В същото това време полските фермери настояват за въвеждането на вносни мита.

Логистични затруднения оставиха огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произвеждано в ЕС, на територията на много държави от Централна и Източна Европа, което удари сериозно продажбите на местните производители и създаде сериозно главоболия за управляващата партия "Право и справедливост" в година на избори.

Българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС се обърнаха миналата седмица към председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с настояване да се вземат мерки по отношение на украинския земеделски внос и посочиха, че трябва да бъдат въведени мита, ако проблемът не може де се реши по друг начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари